МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 В неделя – 6 март, народният и християнски празник Сирни Заговезни бе отбелязан и в Община Антон. В късния следобед площад „Съединение“ в селото, въпреки студеното време и преваляващия сняг, се изпълни с хора, отзовали се на поканата на общинското ръководство заедно, както повелява традицията, да си поискат и дадат прошка.

 Кметът Андрей Симов честити празника на антончани и техните гости. Той изрази задоволството си от многото присъстващи на Сирни Заговезни, на които пожела здраве и добри дни занапред. Смисълът на живота е в това да бъдем заедно. Добротата, приятелите и любовта в тези тежки времена ще помогнат да се преодолеят предизвикателствата на времето – каза той. Кметът г-н Симов прикани всички да имат леки пости, като сам поиска и даде прошка на своите съграждани. Андрей Симов отправи благодарности за организацията на празника към настоятелството и служителите на читалище „Христо Ботев“ и на специалните гости, дошли в село Антон да прогонят злите сили от селището, за да стане това дългогодишна традиция.

 За Сирни Заговезни в общината бяха членовете на клуб „Златните кукери“ от село Челопеч, с ръководител Делян Джунев и хореограф Станислав Стойков. Историята на състава бе представена за антончани от Марина Стефанова, която съобщи за множеството награди, спечелени от „Златните кукери“. Клубът изпълни танц, наситен с мелодичния звън на множество чанове и хлопки, в който централна роля имаха няколко кукери, носещи запалени факли в ръце. На площадката пред сградата на читалище „Христо Ботев“ на платформа от метал бе издигната клада, която кукерите запалиха, аплодирани от присъстващите.

 За доброто настроение на всички, изпълнили площада, се бяха погрижили служители от общинската администрация. На желаещите бяха раздавани парчета от питка с чубрица, ароматен горещ чай и греяно вино. А на децата и малки кубчета халва, както изисква ритуалът на обичая Сирни Заговезни. Танцът на маскираните кукери и оглушителният глас на техните звънцѝ прогони злите сили от селото и постави началото на 49-дневния пост преди Великден за жителите Община Антон.    

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930