МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 

Световният ден на книгата – 23 април, в с. Антон бе отбелязана с представяне на дебютния роман на младата писателка от гр. Сопот Стоянка Фъргова. На 21 април в залата на читалище „Христо Ботев“ в селото малко почитатели на прозата уважиха поканата на организаторите от библиотеката и културната институция за среща с авторката на „Светулка за двама“.

Стоянка Фъргова е детски педагог, има близки в село Антон и често е гостувала с творчески състави на читалището в гр. Сопот на антонска сцена, разказа за гостенката завеждащ библиотеката Марина Стефанова. Младата писателка сама представи произведението си, в което се преплитат съдбите на трима души – Светла, съпругът й Георги – следовател от полицията и руснакът Василий – певец и творец от Коми, Руската федерация, дошъл за концерти у нас. Сюжетът се развива в гр. Пловдив, където се срещат Светла и Василий, за който по-късно в книгата ще се окаже, че е израснал под грижите на майка си, а баща му е българин и неизвестен на самия него.

 

В книгата става дума за това, че героите откриват за себе си неподозирани истини и неща, които имат, каза Стоянка Фъргова. Георги е отдаден на мисията си да защитава законността и истината, а работата му го среща с Василий, който е свързан с престъпния свят в родината си. Запознанството между руснака и Светла става случайно, а съпругът й Георги я загубва като спътница в живота заради честите си отсъствия и професионални ангажименти. Финалът на романа е неочакван за читателя – единият от тримата главни герои постъпва в манастир, което авторката обясни, като естествени най-логичен изход за него, тъй като се оказва, че няма къде другаде да отиде. За останалите двама животът продължава.

В разговора с присъстващите на представянето на „Светулка за двама“ Стоянка Фъргова заяви, че не трябва да се чака продължение на романа и разкри тайни около създаването му. Работила е върху него четири години, наложило й се да прекъсва с месеци, за да се запознае с основите на правото у нас и да проучи нещата точно, за да може да ги поднесе правдиво и достоверно на читателите. Дори й се наложило да пренапише някои от главите в книгата, за да отговаря сюжетът на правната действителност у нас. Тя откровено сподели, че днес у нас е много трудно на книжния пазар да се появи книга, написана от български автор, защото такива все по-рядко се търсят. Но именно това я е предизвикало, да се заеме с трудното за всеки млад писател дело. В момента работи върху своята втора книга. В нея ще става дума за недъзите в родното образование, здравеопазване и за други „български“ работи, каза гостенката от гр. Сопот. Творческият процес я развива личностно и й доставя удоволствие, каза младата писателка в отговор на въпрос от присъстващи в залата.

Срещата завърши с благодарности и от двете страни и обещания за още такива в бъдеще. Стоянка Фъргова получи цветя от свои почитатели от село Антон и раздаде автографи на пожелалите да си закупят нейната книга.         

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930