МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Заря-проверка за националния празник

 Вечерта на 2 март на площад „Освобождение“ в с. Челопеч се проведе заря-проверка за 144 години от освобождението на България. В деня на националния ни празник се завръщаме пред паметните плочи в знак на почит пред подвига на загиналите за свещена и свободна България, заявиха водещите на тържественото събитие, на което присъстваха кметът на общината инж. Алекси Кесяков, председателят на ОбС Димитър Въжаров, общински съветници, много жители на село Челопеч.

 Младежи в облекла на Априлци с факли в ръце озариха притихналия площад. На почетна стража пред паметника на загиналите жители на селото в Балканските и Първата световна война застанаха ученици. С тържествена стъпка към центъра на площад „Освобождение“ навлязоха два отряда възпитаници на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ЧПГЧО „Челопеч“, за провеждане на проверката. Командирите им рапортуваха на кмета инж. Кесяков, който поздрави присъстващите със 144-та годишнина от освобождението на Отечеството ни.

ПЪТУВАЩО ЧИТАЛИЩЕ „БАЩИНО ОГНИЩЕ“ Отвори врати за ученици и граждани в Челопеч

 На 2 март, по покана на общината пътуващото читалище „Бащино огнище“ показа колекцията си от облекла, фотографии, предмети от бита и книги от Възраждането на ученици и жители на село Челопеч. Автобусът и уредникът му Ивайло Шопски от сутринта до късно след обед бяха на улицата под Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“, за да дадат възможност на мнозина да посетят тази пътуваща културна институция.

 За в. „Регион“ г-н Шопски сподели, че Пътуващо читалище „Бащино огнище“ е като всички други, но вместо да чака хората да дойдат при него, то отива при тях. В актива му вече има четиринадесет издадени книги и собствен оркестър – „Шевица“, който също е с голяма популярност. Организират се изложби, концерти, представяния на книги.

БРИДЖ КЛУБ „ЧЕЛОПЕЧ“ Сред най-добрите в страната

 От 7 до 10 юли на Българското Черноморие се проведе фестивал по спортен бридж „Лозенец 2021“. В него са участвали над 200 състезатели от цяла България, съобщи за в. „Регион“ председателят на Бридж клуб „Челопеч“ Атанас Тимев.

 В единия турнир са спорили за призовите места 76 двойки, което от десет години не се е случвало у нас, поясни той. В надпреварата клубът е завоювал четвърто място, което е много добро представяне. Членовете на клуба Пламен Христов и Йордан Щерев са се наредили сред първите пет най-добри двойки в страната.

 Още по-добър резултат състезателите от Челопеч са постигнали в двата отборни турнира. В блиц-турнира, при участващи 24 тима и в големия отборен турнир, с 26 състава, представителите на региона и в двата са втори.

В Челопеч 950 литра курбан за празника Вси Светии

На 27 юни Българската православна църква отбелязва празника Неделя след Петдесетница, съхранен в народната памет като ден на Всички светии. От отдавнашни времена в региона той е най-почитан в Челопеч, определен в по-ново време и като Ден на селото.

 Поради извънредната обстановка в страната и по света, предизвикана от Ковид-епидемията и за опазване здравето на хората, ръководството на общината за втора поредна година не организира народното веселие, а отбеляза празника с приготвянето на светен курбан.

 От ранни зори в неделя в местността „Корминеш“, в едноименния парк, екип от ОбА, начело с майстора на вкусното ястие Димитър Въжаров, работи усърдно до обяд, за да стане навреме традиционната жертвена гозба. В девет казана се приготвяше от девет овце около 950 литра курбан, каза г-н Въжаров.

 Към 12 часа той беше осветен от свещеник, а около час по-късно, на шест предварително обявени на населението пунктове на различни места из Челопеч, при спазването на въведените в страната противоепидемични мерки и изисквания, започна раздаването му на всички, които пожелаха да спазят традицията и да похапнат у дома от него.   

ЧЕЛОПЕЧАНИ Честваха патронния празник на възстановения храм „Света Троица“

 По инициатива на членовете на Туристическо дружество „Мургана“, участвали във възстановяването на параклиса „Света Троица“ над село Челопеч, на 20 юни със светен курбан бе отбелязан неговият патронен празник.

 Минко Костадинов, Кръстьо Вътев, Димитър Въжаров, Николай Алексиев, Матей Събев, Васил Златанов, Съби Събев и другите дарители, създали организацията за първото честване на Петдесетница на храма, след откриването му през миналата година. На тяхната покана се отзоваха множество жители на селото, които уважиха празника в неделния ден с разходка до местността. Всеки от тях запали по свещица в параклиса, за свое и на близките си здраве.

 С лични средства дарителите закупили едно агне и продукти и още в съботния ден започнали работата по приготвянето на традиционната жертвена гозба, майстор на която бе Димитър Въжаров. Още 6 часа сутринта приготвили на място до параклиса огън и до обяд курбанът станал.

Цветя за руски войни в Деня на победата

 На 9 май пред паметника на червеноармееца Михаил Иванович Калинин, загинал на 18 септември 1944 г. край село Челопеч, се проведе честване Деня на победата преди 76 години над хитлеристка Германия.

 Представителна група на общинската администрация и жители на селото изразиха уважението и преклонението си пред милионите жертви по време на последната световна война. Младежи припомниха важни факти, с които тя остава в историята, като най-опустошителния и съдбоносен военен конфликт на ХХ в.

 Кметът на общината инж. Алекси Кесяков говори за значението на 9 май – Ден на победата и Ден на Европа, като подчерта, че не бива да се забравя приносът и ролята на Русия във войната. Българският народ, държавници и политици трябва да се отнасят с уважение към страната, дала най-много загинали в боевете, продължили шест години. Не трябва да се отрича и забравя и направеното от другите страни за разгрома на фашизма. А България трябва да има своя самостоятелна национално отговорна политика и позиция като държава, член на Европейския съюз и НАТО, която да защитава и брани интересите на своите граждани, каза той. 

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930