МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

БРИДЖ КЛУБ „ЧЕЛОПЕЧ“ Сред най-добрите в страната

 От 7 до 10 юли на Българското Черноморие се проведе фестивал по спортен бридж „Лозенец 2021“. В него са участвали над 200 състезатели от цяла България, съобщи за в. „Регион“ председателят на Бридж клуб „Челопеч“ Атанас Тимев.

 В единия турнир са спорили за призовите места 76 двойки, което от десет години не се е случвало у нас, поясни той. В надпреварата клубът е завоювал четвърто място, което е много добро представяне. Членовете на клуба Пламен Христов и Йордан Щерев са се наредили сред първите пет най-добри двойки в страната.

 Още по-добър резултат състезателите от Челопеч са постигнали в двата отборни турнира. В блиц-турнира, при участващи 24 тима и в големия отборен турнир, с 26 състава, представителите на региона и в двата са втори.

В Челопеч 950 литра курбан за празника Вси Светии

На 27 юни Българската православна църква отбелязва празника Неделя след Петдесетница, съхранен в народната памет като ден на Всички светии. От отдавнашни времена в региона той е най-почитан в Челопеч, определен в по-ново време и като Ден на селото.

 Поради извънредната обстановка в страната и по света, предизвикана от Ковид-епидемията и за опазване здравето на хората, ръководството на общината за втора поредна година не организира народното веселие, а отбеляза празника с приготвянето на светен курбан.

 От ранни зори в неделя в местността „Корминеш“, в едноименния парк, екип от ОбА, начело с майстора на вкусното ястие Димитър Въжаров, работи усърдно до обяд, за да стане навреме традиционната жертвена гозба. В девет казана се приготвяше от девет овце около 950 литра курбан, каза г-н Въжаров.

 Към 12 часа той беше осветен от свещеник, а около час по-късно, на шест предварително обявени на населението пунктове на различни места из Челопеч, при спазването на въведените в страната противоепидемични мерки и изисквания, започна раздаването му на всички, които пожелаха да спазят традицията и да похапнат у дома от него.   

ЧЕЛОПЕЧАНИ Честваха патронния празник на възстановения храм „Света Троица“

 По инициатива на членовете на Туристическо дружество „Мургана“, участвали във възстановяването на параклиса „Света Троица“ над село Челопеч, на 20 юни със светен курбан бе отбелязан неговият патронен празник.

 Минко Костадинов, Кръстьо Вътев, Димитър Въжаров, Николай Алексиев, Матей Събев, Васил Златанов, Съби Събев и другите дарители, създали организацията за първото честване на Петдесетница на храма, след откриването му през миналата година. На тяхната покана се отзоваха множество жители на селото, които уважиха празника в неделния ден с разходка до местността. Всеки от тях запали по свещица в параклиса, за свое и на близките си здраве.

 С лични средства дарителите закупили едно агне и продукти и още в съботния ден започнали работата по приготвянето на традиционната жертвена гозба, майстор на която бе Димитър Въжаров. Още 6 часа сутринта приготвили на място до параклиса огън и до обяд курбанът станал.

Цветя за руски войни в Деня на победата

 На 9 май пред паметника на червеноармееца Михаил Иванович Калинин, загинал на 18 септември 1944 г. край село Челопеч, се проведе честване Деня на победата преди 76 години над хитлеристка Германия.

 Представителна група на общинската администрация и жители на селото изразиха уважението и преклонението си пред милионите жертви по време на последната световна война. Младежи припомниха важни факти, с които тя остава в историята, като най-опустошителния и съдбоносен военен конфликт на ХХ в.

 Кметът на общината инж. Алекси Кесяков говори за значението на 9 май – Ден на победата и Ден на Европа, като подчерта, че не бива да се забравя приносът и ролята на Русия във войната. Българският народ, държавници и политици трябва да се отнасят с уважение към страната, дала най-много загинали в боевете, продължили шест години. Не трябва да се отрича и забравя и направеното от другите страни за разгрома на фашизма. А България трябва да има своя самостоятелна национално отговорна политика и позиция като държава, член на Европейския съюз и НАТО, която да защитава и брани интересите на своите граждани, каза той. 

ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ И ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ЗЛАТЕН ЗМЕЙ“

 Представиха дипломната работа на поета Харалампи Харалампиев като книга

 В деня на рождения ден – 20 октомври, на поета и изследовател на миналото на родното си село Харалампи Харалампиев, в актовата зала на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, бе представена неговата книга „Духовна култура и фолклор на Челопеч“. Почетният гражданин на общината почина на 14 декември 2013 година и издаването й бе достоен дар и признание за неговия усет към търсене и запазване на наследеното от предците, както и на самобитния му талант на творец. На културната проява присъстваха синът на автора – Раслен Харалампиев, втората съпруга – Веса и дъщерята Ирина на поета, кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков, читалищни дейци, жители на селото, ученици.

 Презентацията на книгата, излъчвана на живо в социалната мрежа Фейсбук, започна с изпълнение на химна на Челопеч от Вокална група „Средногорски звън“, с ръководител Невелина Сараджова. За изданието, реализирано с подкрепата на кмета инж. Алекси Кесяков и Община Челопеч, и за неговите достойнства, с национален принос към етнографията на България, говориха съставителите Маргарита Богданова, Христо Ковачев, д-р Иван Иванов. Книгата включва дипломната работа на Харалампи Харалампиев на същата тема, защитена при завършване на факултета по Славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1967 г. Материалът за написването й той е събирал в продължение на години от природно интелигентни жители на село Челопеч, запазили в паметта си описанията на десетки обичаи, текстовете на народни песни, приказки, поговорки, игри и традиции. Авторът е записвал на магнетофонна лента техните разкази, а споделеното е предал чрез неповторимия и вече забравен автентичен диалект, на който са общували челопечани.

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Тържествена заря – проверка за Освобождението

В навечерието на Националния празник на Република България – 3 март, на площад „Освобождение“ в с. Челопеч на 2 март бе проведена заря-проверка в памет на героите на Отечеството, дали живота си за Родината. Кметът на общината инж. Алекси Кесяков, общински съветници и жители на селото изразиха своята синовна признателност към предците.

Под звуците на тържествен марш на площада с маршова стъпка навлезе младежки отряд, воден от Жанна Центовская от общинската администрация. Над притихналото множество жители и гости на Челопеч прозвучаха имената на революционни дейци, български войводи, командири на бойни части, дали живота си за свободата на своя народ и воювали за обединението, опазване и защита неприкосновеността на страната. След тържествената проверка и рапорта на командира на младежкия отряд пред кмета на общината, в тържественото си слово за националния празник инж. Алекси Кесяков призова да се помни и предава славата на този ден, в който българската нация отново се представя на картата на Света. Да не забравяме, че сме потомци на деди, които са се борили за идеята да я има България. И с делата и мислите си всеки ден да се гордеем, че сме синове и дъщери на достоен народ – един от най-старите в Европа. И това да ни дава сила и мощ да вървим напред. В днешния ден българинът се нуждае най-много от националната гордост, самосъзнанието и самочувствието на своите деди и да се прекланяме пред тяхната памет. За всички нас Трети март трябва да е всеки един ден от годината, подчерта инж. Кесяков.

 

 

 

Октомври 2021
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031