МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На християнският празник Богоявление – Йордановден, 6 януари, в гр. Пирдоп се постави начало на нова традиция. Ритуалът по хвърлянето на Светия кръст се състоя на моста над река Славци, при кръстовището на едноименната улица с ул. „Бобьовица“. Хубавото време позволи на множество пирдопчани да присъстват на обичая, за който от общинската администрация бяха направили специален бент и вир в коритото на реката, а на желаещите се предлагаше греяно вино. Прочети още...
   |   

В ЧАВДАР Наричаха пръстени за късмет

 И в село Чавдар беше пресъздаден народният зимен обичай „Пеене на пръстените“. Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено дряново дръвче, беше накичено с пуканки, сушени и пресни плодове, цветни гирлянди, а на върха му се кипреше китката от лук, ябълка, чемшир, босилек и здравец. Тя беше отредена за негодените и неженени ергени от Чавдар. За неговата премяна заслуга имаха децата – самодейци от читалището.

В ЧАВДАР Народни хорà и веселие в полунощ с група „Четири“

 Програмата на „Коледното село на България“ в село Чавдар продължи и през последния ден на отминалата вече 2021 година. От 21:00 ч. на площад „Васил Левски”, заедно с диджей Дани и Поля Иванова, чавдарчани се веселиха с много музика, игри с изненади и награди. Час преди да настъпи Новата 2022 година, за доброто настроение на присъстващите се погрижиха изпълнителите от група „Four“ (Четири), с която жителите и гостите на село Чавдар посрещнаха Нова година. Малко преди полунощ на 31 декември множество хора, заприиждаха на площада. За  седемнадесета година организатори на общото посрещане на Новата година бяха ръководството и служители на Община Чавдар.

 Изтеглиха се печелившите номера от новогодишната томбола. Наградите бяха осигурени от ОбА и съорганизаторите на проявата и връчени от писателя доц. Георги Бърдаров, а най-атрактивната телевизор, който бе спечелен от семейство Симеонови от село Чавдар – от кмета Григор Даулов.

ЗА ПОЩАТА В ЛАПЛАНДИЯ Поставиха кутия за писма до Дядо Коледа

 През миналата седмица работливите елфчета от далечна Лапландия съобщиха чрез свое прессъобщение до редакцията на вестник „Регион“ с молба за предадем за всички деца, че красива пощенска кутия за писма до Дядо Коледа е поставена пред сградата на Община Чавдар. За втора поредна година Добрият старец ще очаква малчуганите да пуснат писмата си до него и да заявяват своето желание за коледен подарък.

БСП с най-голяма подкрепа в Община Чавдар

 Изборите за президент, вицепрезидент и народни представители в 47-то Народно събрание в Община Чавдар на 14 ноември, преминаха в спокойна обстановка. Денят не беше натоварен за членовете на Секционните избирателни комисии, тъй като избирателната активност беше ниска. В годините на прехода до отминалата неделя не е била регистрирана толкова ниска избирателна активност в село Чавдар.

 Двете СИК бяха разположени в сградата на Основното училище „Св. Св. Кирил и Методий“, а вотът беше изцяло на машина, като проблеми с техническите устройства нямаше през целия ден.

 Имащите право да гласуват бяха – 1023, от които в Първа СИК – 577 и във Втора – 446 чавдарчани. На тези, на които това право бе за първи път, членовете на Секционните избирателни комисии подаряваха по един рекламен химикал, предоставени от общинската администрация.

ХРАМЪТ НА СВЕТА ПЕТКА БЪЛГАРСКА Посетен от малко миряни на патронния ѝ ден

 На 14 октомври Българската православна църква отдава почит към Света Параскева Епиватска, по-известна като Света Петка Търновска.

 Параклисът в местността „Бакаджик“, югоизточно от гр. Златица, който носи нейното име, рано сутринта бе отворен от пазителите на ключа на вратата му – началникът и екипа на Подстанцията в съседство, за да могат желаещите миряни да се поклонят на покровителката на българския народ. Дъждовното време, а и въведените в страната ограничителни мерки и изисквания срещу коронавируса попречиха на църковното настоятелство в Златица и миряни да отбележат както в предишни години патронния ден на храма. Въпреки това, не липсваха ревностни християни, които запалиха по свещица в Божия дом в знак на почит и прослава на Света Петка.

В ЧАВДАР Среща с литературния гид Светлозар Желев и Веселин Савов

 На 7 август, като част от програмата на инициативата „Арт-уикенди през август“ в село Чавдар, бяха представени три книги. В малката община гостува литературният гид Светлозар Желев, директор на Националния център на книгата в НДК и неговият добър приятел Веселин Сасов.

 Светлозар Желев, със съдействието на Веселин Савов, представи книгите си „За бавното живеене и насладата от живота“, „България за напреднали“ и „Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“, които са подкрепени и от Община Чавдар. Изданията представят истории от писатели, журналисти, актьори, популярни лица, българи, живеещи в чужбина, чужденци, шеф готвачи, оперни изпълнителки, телевизионни водещи и обикновени хора, интересни, лични, ценни и вдъхновяващи. Идеята при написването им е всеки да открие в тях и себе си.

 

 

 

Януари 2022
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31