МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Жители и много гости на Община Челопеч отбелязаха с вълнуващ и зареждащ с родолюбие и патриотизъм спектакъл националния ни празник, посветен на Съединението на България през 1885 г. На 6 септември на площад „Освобождение“ се състоя дългоочакваното представяне на албума на вокална група „Средногорски звън“ с ръководител Невелина Сараджова – „Моята песен за България“ и десетгодишнината от създаването на състава.  Водещ бе Искрен Красимиров, основател на проекта „Незабравимата България“. А сред специалните гости на събитието бяха композиторите Борислав Мирчев, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, авторите на текстове на песните на трупата Татяна Йотова, Ваня Монева, преподавателят доц. Етиен Леви, Юлиян Петров от училищния синдикат на КТ „Подкрепа“, представители на Спортен клуб по художествена гимнастика „Левски – Триадица“ и други приятели на Челопеч и чаровните изпълнителки – Аня, Кристиана, Александра, Аделина и Станимира. Прочети още...
   |   

В ЧАВДАР Среща с литературния гид Светлозар Желев и Веселин Савов

 На 7 август, като част от програмата на инициативата „Арт-уикенди през август“ в село Чавдар, бяха представени три книги. В малката община гостува литературният гид Светлозар Желев, директор на Националния център на книгата в НДК и неговият добър приятел Веселин Сасов.

 Светлозар Желев, със съдействието на Веселин Савов, представи книгите си „За бавното живеене и насладата от живота“, „България за напреднали“ и „Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“, които са подкрепени и от Община Чавдар. Изданията представят истории от писатели, журналисти, актьори, популярни лица, българи, живеещи в чужбина, чужденци, шеф готвачи, оперни изпълнителки, телевизионни водещи и обикновени хора, интересни, лични, ценни и вдъхновяващи. Идеята при написването им е всеки да открие в тях и себе си.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Първо издание на инициативата „Арт-уикенди през август 2021”

 Първото издание на новата инициатива в областта на културата на Община Чавдар бе в събота – 7 август. „Арт-уикенди през август – Чавдар, 2021“ беше открита от кмета Григор Даулов и Светлозар Желев, директор на Националния център на книгата в Националния дворец на културата, директор на клуб „Перото” в град София, бивш главен редактор на издателство „Сиела“ и голям литературен гид.

 „Знаем, че лятото е време за забавление и положителни емоции. Затова решихме да  предложим и малко изкуство в топлите августовски вечери с новата инициатива, която нарекохме „Арт-уикенди през август – Чавдар, 2021“, заяви г-н Даулов. Той покани жителите и гостите на общината да посетят поредицата от събития, защото ще бъдат много интересни за малки и големи.

ПИСАТЕЛЯТ ГЕОРГИ БЪРДАРОВ Гостува в Чавдар с романа си “Absolvo te“

 На 7 август, в деня за литературата, част от програмата на културните празници „Арт-уикенди през август“ в село Чавдар, гостува носителят на Наградата за литература на Европейския съюз за 2021 г., писателят Георги Бърдаров. Той представи книгите си „Absolvo te“ и „Аз още броя дните“.

 Писателят се включи в инициативата и завладя вниманието на присъстващите с интересна презентация на романа “Absolvo te“. Чавдарчани следяха с интерес представянето на творбата и споделиха след това, че тази част от деня е била кулминацията на тържествата, посветени на литературата.

ГРУПА „СПОМЕНИ“ ОТ ЧАВДАР Завоюва втората награда на фестивала „С песните на Ари“ в град Хасково

 На 26 и 27 юни в залата на Образцово народно читалище „Заря“ в Хасково се състоя двадесетото юбилейно издание на Националния конкурс – фестивал на старата градска песен и шлагер „С песните на Ари“. Организатор на културната проява, която премина под патронажа на кмета Станислав Дечев, са Община Хасково и местната културна институция. През годините този конкурс – фестивал се превърна в една от емблемите на града, тъй като носи името на именития шлагерен изпълнител, родом от Хасково, Аспарух Лешников.

 Сред множеството самодейци от цялата страна, участие в конкурсната програма на фестивала са имали и членовете на Групата за стари градски и шлагерни песни „Спомени“ при читалище „Надежда“ в село Чавдар, с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов. След успешното си представяне, авторитетното жури е оценило тяхното изпълнение с диплом за второ място, грамота и парична награда.

ЛЯТНОТО МУЗИКАЛНО УЧИЛИЩЕ В СЕЛО ЧАВДАР Проведе концерт на талантите по пиано и китара

 В неделя – 18 юли, в салона на читалище „Надежда“ в село Чавдар проведеното през миналата седмица Лятно музикално училище по пиано и китара, представи пред родители и близки, съученици и приятели на възпитаниците му, какво те са научили за краткото време на подготовката си.

 Концертът на талантливите млади жители на селото откри ученичката по пиано Катерина Герджилова, която представи гостите – кметът Григор Даулов, председателят на ОбС Мария Томева и представители на настоятелството на културната институция. За обучението на музикантите говори преподавателят по пиано Николай Пефев. За шестте дни на подготовката си учениците по двата инструмента успешно са усвоили най-важните умения, които в бъдеще да надграждат. Те вече могат да четат нотите, да свирят на пиано и китара с две ръце и всички пръсти, което е безспорен напредък за тях. И даде пример с талантливия Моцарт, който две години се е подготвял при своя баща за своя първи концерт пред публика. Г-н Пефев похвали завършилите първото музикално лятно училище в Община Чавдар за вложените усилия, търпение и постоянство.

В ЧАВДАР „Има такъв народ“ е втори и с преднина пред ГЕРБ

 Изборите за 46-то Народно събрание в Община Чавдар, провели се на 11 юли, протекоха спокойно за членовете на секционните избирателни секции и гласуващите. Малък беше интересът към вота, като през целия ден изборната активност беше ниска.

 Имащите право на глас бяха общо 1028, разпределени в двете СИК, намиращи се в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. От тях правото си упражниха едва 411, което представлява 39.98 %. По-голяма активност имаха жителите на общината във втора секция – 40.48 %, докато в първа секция пред избирателната урна застанаха 39.58 % от пълнолетните чавдарчани.

 

 

 

Септември 2021
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930