МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 11 юли, по данни на местните власти, в седемте общини от региона – Антон, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч, над 18 720 избиратели имаха право да определят кои да бъдат партиите, коалициите и депутатите в 46-то Народно събрание. От тях пред машините за гласуване и урните се явиха около 40 %, като само в Община Челопеч активността е значително по-висока – 51.53 %.  Навсякъде изборният ден е започнал в 7:00 часа, спокойно и без затруднения, при спазване на реда и противоепидемичните мерки от гласуващите и членовете на СИК. Единствено в с. Душанци, Община Пирдоп, е имало кратко прекъсване работата на машината за гласуване, като проблемът бързо е бил отстранен. Прочети още...
   |   

В ЧАВДАР „Има такъв народ“ е втори и с преднина пред ГЕРБ

 Изборите за 46-то Народно събрание в Община Чавдар, провели се на 11 юли, протекоха спокойно за членовете на секционните избирателни секции и гласуващите. Малък беше интересът към вота, като през целия ден изборната активност беше ниска.

 Имащите право на глас бяха общо 1028, разпределени в двете СИК, намиращи се в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. От тях правото си упражниха едва 411, което представлява 39.98 %. По-голяма активност имаха жителите на общината във втора секция – 40.48 %, докато в първа секция пред избирателната урна застанаха 39.58 % от пълнолетните чавдарчани.

Градушка покоси Чавдар и Мирково

Градушка колкото орех покоси селата Чавдар и Мирково. Природното бедствие се изви над двете общини на 1 юли вечерта около 18:00 часа и продължи около 25 – 30 минути. В Мирково ледените късове са повалили реколтата в северната част на селото, където стопаните сигнализираха за големи поражения върху селскостопанската им продукция в личните стопанства вкъщи и по полето. Граждани сигнализираха в социалните мрежи, че дворовете им са се наводнили, а главната улица „Александър Самболийски” се е превърнала в корито на развилняла се река.

 В село Чавдар частично ледените топчета, повалиха растенията и на места навредиха на външните фасади на домовете на чавдарчани. На места дори имаше и паднали дървета, както и скъсани жици. Студеният вятър и силният дъжд, примесен с голям процент на ледени късове, изплаши хората, които силно се надяваха да се не повтори отново случилото се от юни 2014 година. Силата, с която падаха ледените топчета се усещаше най-вече върху стъклата на прозорците и по покривите на къщите. За секунди браздите на зеленчуковите растения побеляха от ледените късове, а листата на лозята и широколистните плодни и декоративни дръвчета, бяха на дупки или обрулени на земята. До момента нямаме информация за пострадали хора и животни от извилата се юнска буря.

 

ГРУПА „СПОМЕНИ“ Спечели второто място в град Попово

 Групата за стари градски и шлагерни песни „Спомени“ към читалище „Надежда“ в село Чавдар, с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов, съвсем заслужено беше отличена с награда от фестивал в град Попово.

 Изпълнителите от Средногорието се завърнаха от дванадесетото издание на Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни „Спомени в песни – Попово“ с второто място, грамота, плакет и купа за успешно представяне на музикалния форум. Фестивалът се проведе на 5 юни, а организатори бяха Община Попово и Дом на културата „Димо Коларов” в града – домакин. Събитието бе под патронажа на кмета на общината – д-р Людмил Веселинов, а на откритата сцена пред културната институция, се изявиха над 230 участници от 40 певчески формации.

В ЧАВДАР Да запеем заедно песните на Средногорието

 На 12 юни в комплекс „Св. Петка“ в едноименната местност над село Чавдар, се проведе тринадесетото издание на Националния фолклорен фестивала „Да запеем заедно песните на Средногорието ‘2021“. Организацията на културната проява беше дело на ОбА Чавдар и настоятелството на читалище „Надежда“, като част от юнските празници в селото.

 Официалното откриване на програмата направи кметът Григор Даулов, който приветства участниците и присъстващите почитатели на фолклора и плисна котле с вода за бъдещите успехи на изпълнителите. Като домакин на такова голямо по своя мащаб събитие, той изрази възхищението си от дарбата на толкова много хора, съхраняващи българския фолклор. На представянето на индивидуалните изпълнители и певческите групи присъстваха секретарят на ОбА Павлина Павлова, почетният гражданин на общината Пенчо Геров, жители и гости на Чавдар. Тринадесетото издание на Националния фолклорен фестивала „Да запеем заедно песните на Средногорието ‘2021“ се проведе с подкрепата на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ по социалната програма на фирмата за развитие на местните общности.

ОБЩИНА ЧАВДАР Отбеляза своя празник с жертвен курбан

 Празникът на Община Чавдар беше честван на 8 май, първата събота след Възкресение Христово. Заради епидемичната обстановка в страната, тази година общинската администрация реши да отбележи деня само с приготвянето, освещаването и раздаването на жертвен курбан за здравето на всички жители и многобройни гости на село Чавдар.

 От вкусната гозба чавдарчани си взеха в подготвени от общината купички за еднократна употреба, раздавани на няколко места в селото – в центъра, на пазара при централния площад. до  хранителния магазин на кръстовището на улиците „Георги Димитров“, „Роза“, „Кокиче“ и „Лука Кунин“, на пресечката на улиците „Стара планина“ и „Васил Коларов“ и в парка над Детска градина „Щастливо детство“. Имаше и хора, които очакваха да получат от ароматната гозба направо пред магерницата в местността „Света Петка“. Именно там беше приготвен светеният курбан, чийто майстор-готвач беше Минко Гинчев.

НА ГЕРГЬОВДЕН В ЧАВДАР Жертваха три овце за здравето на жителите на общината

 На 6 май – денят на Св. Георги Победоносец и в село Чавдар се състоя водосвет в чест на светеца – воин. В местността „Южека“, където се намира параклисът на негово име, беше  организиран празник от Църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил“, с подкрепата на Общинската администрация. Много от празнуващите, сред които и немалко именници, идваха, запалваха си свещ на светеца, вземаха си от жертвения курбан и се връщаха отново вкъщи, където да празнуват със своите близки. Празникът премина при спазването на противоепидемичните мерки заради Ковид-19.

 Водосветът беше отслужен от отец хаджи Недко Бръмбаров. Спазена беше древната традиция – членовете от Църковното настоятелство бяха се погрижили да се жертват три овце за приготвянето на празничния курбан. Курбанът също беше осветен от отец Недко Бръмбаров, а след това от него всеки си взе за здраве и късмет през годината. Две от жертвените животни бяха дарени от местен животновъд, а третата беше закупени със средства от Църковното настоятелство.

 За приготвянето на гозбата около казаните свещенодействаха майстор-готвачът Найден Узунов и негови помощници. Църковното настоятелство чрез вестник „Регион” отправя благодарност за подкрепата и помощта от множеството доброволци и Община Чавдар, които помогнаха празникът да се състои, да бъде приготвен вкусният светен курбан.

 

 

 

Август 2021
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031