МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

В ранните зори на 25 декември – първият ден на Рождество Христово – Коледа, за поредна година Коледарската група към читалище „Надежда” обиколиха цялото село Чавдар.

Облечени в коледарските ямурлуци и народни костюми, ушити със съдействието на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците Мед” АД – село Мирково преди години, момчетата с песни и наричания посетиха домовете на чавдарчани, за да внесат в къщите на стопаните им здраве, берекет и надежда за спорна година. В дворовете, където те гостуваха и изпълниха своите коледарски песни, бяха дарени с кравай, сладки и месни деликатеси и пари.

 

Малко преди обяд пък на площад „Васил Левски” ги очакваха служители на общината и читалището, много жители и гости на село Чавдар. Въпреки студения вятър, имаше много хора, дошли да се поздравят за Рождество Христово – Коледа. Кметът Пенчо Геров дари богато коледарите, като им благодари, че съхраняват стародавната традиция на този народен обичай. На всеки той даде по един вит кравай и луканка.

Както стана традиция, на 25 декември за втора поредна година по инициатива на абщинската администрация и читалище „Надежда”, беше организиран празник, посветен на Рождество Христово. За празнуващите беше приготвена специална коледна гозба. Свинската кавърма беше сложена в големия чавдарски тиган, а майстор – готвач беше Минко Гинчев. Той разказа, че на бавен огън се пържат 50 кг. свински врат, 10 кг. лук, няколко бутилки олио и черен пипер. Негови помощници бяха приятели от селото. Съвсем подходящо зав декемврийския студ, беше и греяното вино, с което се почерпиха присъстващите на чавдарската Коледа. На сред площада се извиха народни хора.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930