МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

На 6 януари православната църква чества деня на Богоявление, по-известен у нас като Йордановден. В храм „Св. Архангел Михаил” в село Чавдар и тази година беше отслужена тържествена света литургия от отец хаджи Недко Бръмбаров.

Много жители и гости на общината още рано сутринта побързаха да посетят Божия дом, за да си запалят свещ за здраве и късмет за себе си и за цялото си семейство през настоящата година. За пожелалите да бъдат прочетени имената им за здраве от свещеника, той направи това по време на водосвета.

 

Отец хаджи Недко Бръмбаров поръси всички присъстващи със светената вода, за да са свежи като здравеца и „бистри” през новата година. След добрите благопожелания на свещеника към чавдарчани и техните гости, дойде редът да се спази традицията по ритуала „Къпане на попа на Богоявление. Обичаят символизира пречистването на божия служител със светена вода и е подобен на кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан в Йерусалим. Изпълнява се от младо момче или зрял мъж. Да спази старата традиция тази година честа имаше Григор Даулов от общинската администрация. Той поля главата на свещеника със светена вода, а след това го надарува, както повелява обичаят. Отец Недко Бръмбаров благодари на миряните и на тези от чавдарчани, които го зарадваха със скромен подарък. След това Църковното настоятелство покани посетителите на храма на скромна трапеза.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930