МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

От  26 февруари до 4 март в Ритуалната зала на общинската администрация в Чавдар се състоя финалът на 68-то Държавно индивидуално първенство по шахмат за жени. То беше организирано от Българската федерация по шахмат 1928, в партньорство с ръководството на общината. Турнирът трябваше да излъчи шампионка на България за 2019 година. Състезанието се проведе в седем кръга на принципа „всеки срещу всеки”. Контролната игра беше 90 минути за 40 хода и 30 минути на състезателка за завършване на партията, с допълнително време по 30 секунди преди изигран ход, считано от първия.

Право на участие имаха осем състезателки. Първенството е валидно за международен и български рейтинг и има квалификационно значение. Партиите от турнира се предаваха на живо от шахматен портал ChessBomb.com.

Участничките бяха Фмж Виктория Радева от Шахматен клуб „Марица” – Пловдив, Ммж Габриела Антонова от клуб „XXI” – София и Ммж Елица Раева от „Пристас” – Русе, достигнали до финала благодарение на отлично представяне на държавното индивидуално първенство по през 2018 година.

 

Гмж Адриана Николова от клуб „Марица – Изток” – Раднево, спечелила правото си на участие благодарение на получен рейтинг на 01.01.2019 г. Белослава Кръстева от „Левски” –София, Елиф Мегмед от ШК „ЧесБомб” – Пловдив, Ммж Стефи Бедникова от клуб „Капабланка 97” от Дупница и Петя Караиванова от ЦСКА, достигнаха до 68-то държавно първенство след добри резултати на полуфинала през тази година.

Финалът започна на 26 февруари с техническа конференция и теглене на жребий. Официалното закриване се състоя в следобедните часове на 4 март. Класирането на победителите стана в зависимост от спечелените точки. Наредилите се на първото, второто и третото място получиха златен, сребърен и бронзов медал. Победителката взе и купата на шампионка на България. Състезателките получиха парични възнаграждения за всяка спечелена точка по 100 лв., като общият възможен брой точки беше 28. Първите пет състезателки получиха и бонус награди – за първо място – 1300 лв., второ място – 900 лв., трето място – 600 лв., четвърто място – 400 лв. и петото – 300 лв. Освен паричната награда, всеки състезател получи и рекламен чадър с логото на Община Чавдар и надпис на държавно индивидуално първенство.

За втора поредна година държавното индивидуално първенство по шахмат беше спечелено от Виктория Радева, следвана от Адриана Николова, а трета е Белослава Кръстева. Четвъртото и петото място бяха съответно за Габриела Антова и Елиф Мехмед. На шестото място се нареди Елица Раева, следвана от  Стефи Бедникова, а на последно осмо място се класира Петя Караиванова. При закриването на шампионата съдията Ружка Генова допълни, че второто и четвъртото място са с равен брой точки, като разликата в отличията идва от допълнителните показатели, довели до победата на Адриана Николова над Габриела Антова с 4.5 точки от 7 възможни.

Наградите на шахматистките бяха връчени от Григор Даулов от Общинската администрация. Той отбеляза, че се задълбочава сътрудничеството между общината и Българската федерация по шахмат, което е доказателство за успешното им партньорство. По същото време в Козлодуй се провеждаше и финалът на 83-ото първенство на България по шахмат за мъже, като там двубоите приключиха по-рано.

68-то държавно индивидуално първенство по шахмат за жени се ръководеше от Ружка Генова, международен съдия на ФИДЕ и се проведе по правилника на международната организация. Шампионатът премина при строга дисциплина при спазване на регламента на състезанието. По време на партиите на състезателките беше забранено да носят у себе си мобилен телефон, други електронни средства за комуникация или устройство, способно да подсказва шахматни ходове в зоната на състезанието. Шахматистките нямаха право да разговарят помежду си, като задължително всяка трябваше да записва своите ходове по време на играта. Абсолютно забранено беше и правенето на анализи в игралната зала. Шахматистките, които бяха завършили своята игра, се считаха за зрители и не им се разрешаваше да останат в игралното поле.

Провеждането на първенството стана възможно и благодарение финансовата подкрепа на Община Чавдар. Със свое решение, взето на 31 януари, общинският съвет даде съгласие общинската администрация да предостави безплатно зала за провеждане на състезанието, и да се предоставят средства 2500 лв. от за награден фон., както и безплатно посещение на атракцион „Света Петка” и Фолклорен център „Чавдар” за всички участници с цел популяризиране на общината в страната.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930