МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

На 9 март площад „Васил Левски” в Община Чавдар едва успя да побере всички жители и гости на селото, които пожилаха да присъстват на осмия карнавал за народния празник Сирни Заговезни, преминал под мотото „Кукери на гости в Чавдар”. В него представително участие взеха кукерските клубове от селата Васил Левски, „Белодрешковците” от Каравелово и читалище „Христо Ботев” в Столетово, Община Карлово. „Джамал” от село Равно поле и „Девиждииите” от Лесново, Община Елин Пелин, които представиха кукерските традиции от своя край. Мечките от Кукерски клуб „Мирково” и Гайдарският и кукерски клуб от град Калофер бяха кулминацията на празничното дефиле, по време на който се показаха два различни типа кукери. В програмата се представиха и самодейците от читалище „Надежда”, които се бяха преобразили на танцуващо племе индианци от САЩ.

 

Официалната част на народния празник откри водещата Панка Илиева, която приветства гостите, като им пожела да продължават все така да съхраняват народните традиции и обичаи на Сирница. В дефилето на маските най-напред се изявиха „индианците“ от Северна Америка. След тях на площада се появиха представителите на село Каравелово, следвани от членовете на останалите клубове, скрити зад огромни и страшни маски, олицетворяващи дявол, бик, мечки и много други истински и митични персонажи. Най-впечатляващо за публиката беше гласът на чановете и звънците на кукерите, с които те прогониха злите сили от село Чавдар.

Безспорно най-интересни тази година за зрителите бяха гостите от град Калофер и село Столетово, които бяха и най-многобройни, представили нова интерпретация на кукерските маски, отрупани с много цветя и рози. Всеки състав беше представен от водача си, с целите и задачите на клубовете, за традицията, която спазват, завоюваните награди и отличия. Кукерските клубове представиха и обичая на Прошка във всяко едно населено място, откъдето идват.

На финала на осмия кукерски фестивал в село Чавдар Григор Даулов от Общинската администрация благодари на гостите за прекрасния кукерски празник, като пожела догодина отново да бъдат в Община Чавдар. Парични награди и плакети имаше за всички гостуващи групи, както и червено и бяло вино, и пита хляб с дъхава шарено сол. Индивидуални награди получиха най-малките участници от село Чавдар и гостуващите групи.

В народното веселие на хорото се наловиха мнозина от жителите и гостите на Сирни Заговезни в с. Чавдар. А организаторите обещаха  през следващата година празникът да бъде още по-голям и впечатляващ.

Вечерта на 10 март на площада беше запален и заговезният огън, около който се наредиха жители и гости на Община Чавдар, пожелавайки си „Леки пости”.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930