МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

На 9 март площад „Васил Левски” в Община Чавдар едва успя да побере всички жители и гости на селото, които пожилаха да присъстват на осмия карнавал за народния празник Сирни Заговезни, преминал под мотото „Кукери на гости в Чавдар”. В него представително участие взеха кукерските клубове от селата Васил Левски, „Белодрешковците” от Каравелово и читалище „Христо Ботев” в Столетово, Община Карлово. „Джамал” от село Равно поле и „Девиждииите” от Лесново, Община Елин Пелин, които представиха кукерските традиции от своя край. Мечките от Кукерски клуб „Мирково” и Гайдарският и кукерски клуб от град Калофер бяха кулминацията на празничното дефиле, по време на който се показаха два различни типа кукери. В програмата се представиха и самодейците от читалище „Надежда”, които се бяха преобразили на танцуващо племе индианци от САЩ.

 

Официалната част на народния празник откри водещата Панка Илиева, която приветства гостите, като им пожела да продължават все така да съхраняват народните традиции и обичаи на Сирница. В дефилето на маските най-напред се изявиха „индианците“ от Северна Америка. След тях на площада се появиха представителите на село Каравелово, следвани от членовете на останалите клубове, скрити зад огромни и страшни маски, олицетворяващи дявол, бик, мечки и много други истински и митични персонажи. Най-впечатляващо за публиката беше гласът на чановете и звънците на кукерите, с които те прогониха злите сили от село Чавдар.

Безспорно най-интересни тази година за зрителите бяха гостите от град Калофер и село Столетово, които бяха и най-многобройни, представили нова интерпретация на кукерските маски, отрупани с много цветя и рози. Всеки състав беше представен от водача си, с целите и задачите на клубовете, за традицията, която спазват, завоюваните награди и отличия. Кукерските клубове представиха и обичая на Прошка във всяко едно населено място, откъдето идват.

На финала на осмия кукерски фестивал в село Чавдар Григор Даулов от Общинската администрация благодари на гостите за прекрасния кукерски празник, като пожела догодина отново да бъдат в Община Чавдар. Парични награди и плакети имаше за всички гостуващи групи, както и червено и бяло вино, и пита хляб с дъхава шарено сол. Индивидуални награди получиха най-малките участници от село Чавдар и гостуващите групи.

В народното веселие на хорото се наловиха мнозина от жителите и гостите на Сирни Заговезни в с. Чавдар. А организаторите обещаха  през следващата година празникът да бъде още по-голям и впечатляващ.

Вечерта на 10 март на площада беше запален и заговезният огън, около който се наредиха жители и гости на Община Чавдар, пожелавайки си „Леки пости”.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930