МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

На 23 април в село Чавдар стартираха поредицата от прояви от празничния календар на общината, обединени от общия надслов Месец на книгата. Във фолклорния център ученици и жители на селото имаха занимателна среща с писаното слово. Проявата бе открита от Григор Даулов от Общинската администрация и бе посветена на Международния ден на книгата. Идеята е да се вдъхне особено в малките деца жажда към книгите, които във времето, когато нямаше Интернет, Гугъл и други електронни приложения, бяха прозорец към света, приключенията и любовта към четенето, каза г-н Даулов.  

 

С беседа за значението, ролята и мястото на книгите в живота ни, г-жа Цачева запозна малките и по-възрастните читатели с най-старите, най-известните, най-миниатюрните и най-големите книги, създадени от издатели по света. Показа и най-четената сред ръкописните и печатните книги – Библията. С интересни въпроси тя провокира децата да отговорят на нейните загадки и те се справиха с лекота. Децата четоха мисли и сентенции за книгите и знанието, което дават те. На всички тях бе раздаден календар, на който те отбелязаха датата 14 май, докогато трябва да се включат в двата конкурса, обявени от общината – за произведение, в което малките читатели трябва да опишат своята любима книга, и за създаване на свое издание от тези творби. За всяко научено ново знание учениците получиха по едно пшеничено зрънце, с пожеланието през Месеца на книгата да съберат колкото могат повече – знак, че са научили много нови неща от проведените събития.   

Членовете на клуба по театрално творчество към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – Чавдар и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ изпълниха няколко етюда шопски хумор, почерпен от богатото литературно наследство на Елин Пелин. След тях ученици от Частна профилирана гимназия за чуждоезиково обучение „Челопеч“, с ръководител учителката по български език и литература Евгения Георгиева, представиха свои произведения. Стиховете, които рецитираха младите поети, са включени в четвъртата книга на клуба по творческо писане в гимназията „Характерите на думите“, а някои от тях са сътворени и за петото издание на поредицата.

Първата среща от Месеца на книгата в Община Чавдар завърши с представянето на поетесата Недялка Бързакова, родена в гр. Златица, но в момента живее в столицата. Станала наскоро майка, тя е посветила своите откровения мерена реч на дъщеря си и затова първата й поетична книга е със заглавие „Една година Вяра, истина и обич“.

Като представител на ръководството на общината Григор Даулов поднесе подаръци на ръководителите на Клуба за театрално творчество – Чавдар, Генка Иванова, и на поетите – гимназисти Евгения Георгиева. Красивите и ефектни сувенири бяха направени като старинни ръкописи и внесоха допълнителна емоция от чудесно преминалата среща в сърцата участниците в нея.   

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930