МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

На 6 май – Денят на Св. Георги Победоносец, по повод големия християнски празник в село Чавдар се състоя водосвет в чест на светеца – воин. В местността „Южека”, където се намира параклисът на негово име, беше  организиран празник от църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил”, с подкрепата на общинската администрация. Мнозина от чавдарчани, сред които и немалко именници, си запалваха свещ в храма, вземаха си от жертвения курбан и се връщаха вкъщи, за да празнуват със своите близки. Повечето от празнуващите обаче останаха на върха и продължиха веселието сред природата в светата местност.

 

Водосветът беше отслужен от отец хаджи Недко Бръмбаров. По чаша от светената вода си взеха доста от присъстващите. С нея той поръси всеки за здраве и късмет през годината. Много бяха и имената, записани от чавдарчани, които отец Недко прочете след празничната литургия.

Спазена беше и традицията – членовете от църковното настоятелство бяха се погрижили да се жертват четири овце за приготвянето на празничния курбан. Помощ при подготовката на обредната гозба те получиха от жители на село Чавдар. Курбанът също беше осветен от отец Недко Бръмбаров, а животните бяха закупени от настоятелството. За приготвянето свещенодействаха майстор – готвачът Найден Узунов и негови помощници. Докато протичаше празникът, на няколко пъти преваляваше, а старите хора се радваха, като казваха, че всяка капка дъжд на Гергьовден е златно зрънце в хамбара на трудолюбивите стопани. На този ден дъждът е най-полезен за посевите и природата. Празникът на параклиса, носещ името на Св. Георги в село Чавдар, продължи до късно след обяд.

Църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил” чрез вестник „Регион” отправи благодарност за подкрепата от около 30 доброволци, които помогнаха празникът да се състои. Благодарност настоятелите отправят и към ръководството на Община Чавдар, което също подкрепи организацията на Деня на Св. Георги.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930