МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

На 10 май в програмата на Месеца на книгата в с. Чавдар бе заложено посещение на ученици в читалище „Надежда“. Водени от свои преподаватели, възпитаници на учебното заведение от всички класове бяха посрещнати в сградата на културната институция от Григор Даулов и Мария Комитова от общинската администрация и работещи в читалището.

Таня Илкова от библиотеката разказа на малките гости и читатели за създаването й и учредяването на читалището през далечната 1900 г. Тя сподели за любознателните ученици, че сред повече от 24 000-те тома издания в книгохранилището, има реликви на издания от 1885 г., които са особено ценни и богатство за хората от общината.

 

Тя насочи вниманието на децата към притежаваните от библиотеката книги с приказки и справочни издания, които могат да им бъдат в полза за подготовката за учебните занятия. Г-жа Илкова прикани онези от учениците, които все още не са се записали за читатели на читалището, да направят това. Книгата е любим приятел на човека, каза Татяна Илкова и от нея могат да се научат много нови знания. Четенето на печатното слово е много по-полезно и приятно от това на мобилните телефони и таблети, с които почти всички млади хора боравят, увери тя гостите си.

В книгите има мъдрост, знания, история, откриване на истината за събития и чудеса, които могат да отведат читателите до Луната, звездите, непознати светове, каза още г-жа Илкова. „Библиотеката е неоценимо богатство. Идвайте и четете много, защото книгите ще ви отворят очите и доставят наслада“, заяви тя.

На няколко групи учениците се докоснаха до изданията, които им бяха приготвили да се запознаят работещите в библиотеката. Разгледаха книгохранилището и с интерес се запознаха с някои от най-ценните издания от фонда на книгохранилището.

Григор Даулов поднесе подарък на Татяна Илкова – сувенир във вид на старинна книга. За библиотеката той дари двадесет тома нови книги, които общинското ръководство бе закупило за увеличаване богатството на библиотеката на читалище „Надежда“. Г-н Даулов заяви че към с. Чавдар вече се проявява интерес от фондация, работеща в Ню Йорк, САЩ. И в скоро време ще се случат още нови и интересни инициативи и проекти в общината, насочени към учениците, младежите и възрастните хора от селото.        

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930