МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

На 8 май във Фолклорен център „Чавдар” гостува писателят Светлозар Желев. Пред публиката гостът беше приветстван от Григор Даулов от Общинската администрация. Писателят се представи пред чавдарчани в „Месец на книгата в Община Чавдар”.

Г-н Даулов представи госта, а в продължение на повече от деветдесет минути Светлозар Желев говори за съвременната българската литература, за книгоиздаването в България, за най-интересните книги на книжния пазар, за писателите и жанровете, за четенето и популяризирането му сред подрастващото население.

 

Той не пропусна да спомене и лошите моменти в развитието на българската литература, за вечният въпрос „Ще изяде ли мишката книжката”, като заяви, че няма значение под каква форма човек чете. Все пак вече живеем в нови времена, когато авторите представят своето творчество и под формата на електронни книги. Но отбеляза, че все още читателите обичат да усетят миризмата на книгата, да прелистят страниците й, и че четенето учи хората да общуват, да бъдат грамотни.

Представените книги, за които говори Светлозар Желев бяха подарени на библиотеката към читалище „Надежда”. Сред тях са съвременни български автори, които творят и зад пределите на България. На срещата Григор Даулов отправи благодарности към госта и му връчи плакета на инициативата „Месец на книгата в Община Чавдар”.

Светлозар Желев е водещ на рубриката „Литературен гид” в предаването „Библиотеката”, излъчвано от БНТ. Той е създател на едноименния блог в Интернет, съучредител е на Фондация „Елизабет Костова”, директор на Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото”. Главен редактор е на първите шест броя на списание „Гранта”, България. Член е на Обществения съвет на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Един от най-уважаваните преподаватели в Софийския университет, директор на издателствата „Сиела” и „Колибри”, както и член на Управителния съвет на Фондация „Програма за достъп до информация”.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930