МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

На 11 и 12 май в залата на Народно читалище „Надежда” в село Чавдар, се състоя шестият национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта…”. Той беше организиран от ръководствата на Общинската администрация и местната културна институция, като част от майските празници в общината.

В програмата на фестивала, продължил няколко часа през двата дни, участие взеха състави от цялата страна – домакините и от Пирдоп, Карлово, Каравелово, София, Мирково, Ботевград, Пловдив, Пазарджик, Елин Пелин, Ръжево Конаре, Полски Тръмбеш, Ихтиман, Хасково, Родопи, Костинброд, селата Кметовци, Иваново, Боженци, Дъбене и много други. Фестивалът имаше конкурсен характер, и журито беше затруднено да отличи най-добрите от представилите се групи и индивидуални участници. То беше в състав – председател  Бони Милчева, която е водеща на предаването за стари градски и шлагерни песни „Ако зажалиш…” по телевизия „СКАТ” и членове: музикалният педагог Мария Сариева, методистът от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в град София Галина Томова, арт-мениджърът Ирина Славчева и дългогодишният секретар на Народно читалище „Христо Смирненски” в Златица Костадинка Кържилова.

 

Фестивалът се проведе под патронажа на кмета Пенчо Геров, със съдействието на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч”. Начало беше дадено от водещата Мария Цачева. В конкурсната програма бяха изпълнени едни от най-хубавите стари градски и шлагерни песни. Сред участниците от с. Каравелово беше и японката от Токио Сатоми Такада, която от години живее там и разучава българските песни. Нейното участие беше шесто поред.

Музикалната програма започнаха домакините от село Чавдар – Група за стари градски и шлагерни песни „Спомени”, които изпълниха водещата песен „От небето идва любовта...”. След това представиха и свои две нови. Ръководителят им маестро Кузман Кузманов съобщи, че те няма да участват в състезателната програма, а техните песни са поздрав за дошлите от цяла България в село Чавдар.

След края на конкурсната програма и дългото заседание на журито, кметът Пенчо Геров и Бони Милчева наградиха състезаващите се състави с грамоти и парична премия за първо, второ и трето място съответно за група, квартет, трио и индивидуално изпълнение. Награди бяха връчени и в други категории – за най-чаровни деца – възпитаниците на Маргарита Горанова от София, за възпитание и обич към българската песен – на японката Сатоми Такада. Сред отличените състави бяха групите от село Мирково и град Пирдоп, които достойно представиха своите колеги от района на Средногорието.  Освен първите награди, те получиха и покана за участиев предаването „Ако зажалиш…”. Наградата на кмета на Община Чавдар заслужи група „Тракия” от град Хасково. Фестивалът „От небето идва любовта…” беше закрит от кмета г-н Геров, който приветства гостите на форума и ги покани догодина по същото време отново на празник в село Чавдар.

 

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930