МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

На 11 и 12 май в залата на Народно читалище „Надежда” в село Чавдар, се състоя шестият национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта…”. Той беше организиран от ръководствата на Общинската администрация и местната културна институция, като част от майските празници в общината.

В програмата на фестивала, продължил няколко часа през двата дни, участие взеха състави от цялата страна – домакините и от Пирдоп, Карлово, Каравелово, София, Мирково, Ботевград, Пловдив, Пазарджик, Елин Пелин, Ръжево Конаре, Полски Тръмбеш, Ихтиман, Хасково, Родопи, Костинброд, селата Кметовци, Иваново, Боженци, Дъбене и много други. Фестивалът имаше конкурсен характер, и журито беше затруднено да отличи най-добрите от представилите се групи и индивидуални участници. То беше в състав – председател  Бони Милчева, която е водеща на предаването за стари градски и шлагерни песни „Ако зажалиш…” по телевизия „СКАТ” и членове: музикалният педагог Мария Сариева, методистът от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в град София Галина Томова, арт-мениджърът Ирина Славчева и дългогодишният секретар на Народно читалище „Христо Смирненски” в Златица Костадинка Кържилова.

 

Фестивалът се проведе под патронажа на кмета Пенчо Геров, със съдействието на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч”. Начало беше дадено от водещата Мария Цачева. В конкурсната програма бяха изпълнени едни от най-хубавите стари градски и шлагерни песни. Сред участниците от с. Каравелово беше и японката от Токио Сатоми Такада, която от години живее там и разучава българските песни. Нейното участие беше шесто поред.

Музикалната програма започнаха домакините от село Чавдар – Група за стари градски и шлагерни песни „Спомени”, които изпълниха водещата песен „От небето идва любовта...”. След това представиха и свои две нови. Ръководителят им маестро Кузман Кузманов съобщи, че те няма да участват в състезателната програма, а техните песни са поздрав за дошлите от цяла България в село Чавдар.

След края на конкурсната програма и дългото заседание на журито, кметът Пенчо Геров и Бони Милчева наградиха състезаващите се състави с грамоти и парична премия за първо, второ и трето място съответно за група, квартет, трио и индивидуално изпълнение. Награди бяха връчени и в други категории – за най-чаровни деца – възпитаниците на Маргарита Горанова от София, за възпитание и обич към българската песен – на японката Сатоми Такада. Сред отличените състави бяха групите от село Мирково и град Пирдоп, които достойно представиха своите колеги от района на Средногорието.  Освен първите награди, те получиха и покана за участиев предаването „Ако зажалиш…”. Наградата на кмета на Община Чавдар заслужи група „Тракия” от град Хасково. Фестивалът „От небето идва любовта…” беше закрит от кмета г-н Геров, който приветства гостите на форума и ги покани догодина по същото време отново на празник в село Чавдар.

 

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930