МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

На 9 май в Ритуалната зала на общинската администрация, като част от програмата на „Месец на книгата в Община Чавдар”, беше представена изложба от илюстрации към детски книжки на художника проф. Буян Филчев. Освен богатото изложение на рисунки имаше и беседа с твореца.

Събитието беше открито от Григор Даулов, който представи автора. На изложбата присъстваха учители и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, кметът Пенчо Геров, Павлина Павлова – секретар на ОбА,работещи в местната власт, жители и гости, приятели и близки на проф. Филчев.

Преподавателят представи малка част от своето творчество и предизвика интерес у децата. Изложбата е образец от силната традиция на българската илюстрация. В нея се представят рисунки и илюстрации на детските книжки „Хитрата мишка” на Димитър Инкьов, „Щурчово конче” на Асен Разцветников, „Юначното петле” на Ангел Каралийчев, Руски приказки, „Кащанка” на Антон Чехов, „Червената шапчица” на Шарл Перо, Приказки на народите и други. Изложбата ще бъде отворена за посещения до 24 май, всеки ден от 10.00 ч. до 17.00 ч.

 

Григор Даулов благодари на госта, включил се в инициативата „Месец на книгата в Община Чавдар” и му връчи плакет. Той отправи покана и за още такива инициативи село Чавдар, а проф. Буян Филчев обеща това да се случи. Той изрази благодарност за поканата да се участва със своята изложба в празничния календар на общината.

Проф. Буян Филчев е от село Чавдар. Член е на Съюза на българските художници. В периода 1982 – 2017 г. е част от ръководството на секция „Графика”, а през 1999 година е член на Управителния съвет на Съюза на българските художници, като неин представител, а след това е избран и за председател на секцията.

Проф. Буян Филчев е преподавател по графика и графични технологии във Факултета  по начална и предучилищна подготовка  - катедра „Визуални изкуства“ в СУ „Св. Климент Охридски”. Той е управител на издателство „Български художник” от 1995 година. Член е на организационния комитет на Международното триенале на графиката „София ‘95”, автор на запазения знак и на цялостния дизайн на каталога на триеналето. Проф. Буян Филчев е член и на Специализирания научен съвет по изобразително изкуство към ВАК от 2004 година.

Художникът сподели, че трудно може да се представят книгите, особено детските, без илюстрациите. Те, заедно с оформлението, кориците, шрифтовете  и цялостния дизайн, спомага за превръщането им в произведение на изкуството и за по-пълноценното възприятие на текста.

Присъстващите на изложбата имаха възможността да видят отблизо избрани илюстрации на проф. Буян Филчев към детски книжки, издавани през годините. Те са малка част от голямото по обем и широко по обхват творчество на проф. Филчев, превърнало го в едно от водещите у нас и отдавна познати в чужбина, имена в областта на графиката, живописта, илюстрацията и оформлението на книгата и графичния дизайн.

 

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930