МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

Късно вечерта на 1 юни, на площад „Васил Левски” в Община Чавдар, се проведе тържествена заря-проверка по повод Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Възпоменателното честване беше организирано от ръководството на Общинската администрация и Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. На събитието присъстваха много жители и гости на общината, както и учителският, и ученическият състав на училището. Събитието беше уважено от кмета Пенчо Геров, секретаря на ОбА Павлина Павлова, председателите на ОбС Александра Мутафчийска и на читалище „Надежда” Иван Терзиев.

В литературно-музикалната програмата, посветена на 143-годишнина от гибелта на Христо Ботев, взеха участие директорът на училището Мария Георгиева, педагогът Стефка Михова, ученици от начален и среден курс на обучение. Специално участие в програмата взеха самодейците от Мъжката вокална група „Сопот” към Народно читалище „Иван Вазов”, които изпълниха революционни песни.

 

На финала на честването бяха прочетени имената на загиналите за свободата на Родината чавдарчани, жертвали живота си по време на Освобождението, Балканската война, Първата и Втората световна война.

Водещата Стефка Михова прикани присъстващите да сведат глава и с едноминутно мълчание да почетат паметта на българите, дали живота си за България.

Кулминация и край на възпоменателното тържеството беше специалната заря от разноцветни фойерверки, които близо две минути озариха небето над площад „Васил Левски”. Венци и цветя на паметника на Незнайния войн бяха положени от Община Чавдар, Основното училище „Св. Св. Кирил и Методий”, членовете на Пенсионерския клуб, на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в селото, граждани и гости.

На 1 юни привечер и в село Петрич, организираха паметно поклонение, посветено на 143 години от гибелта на поета – революционер Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на Родината. Събитието се състоя пред паметника на Незнайния войн в центъра на селото, като присъстваха множество жители на село Петрич.

Възпоменателното честване беше открито от библиотекаря Тотка Ангелова, която прочете слово за Деня на Ботев и загиналите за Отечеството. Богата литературно-музикална програма изнесоха самодейците от читалище „Оборище”. Жените от групата за автентичен фолклор, изпълниха няколко песни. Самодейката Делка Петрова рецитира две стихотворения, посветени на делото на Христо Ботев. Имената на загиналите петричани в борбата за свободата и независимостта на България, бяха прочетени от Тотка Ангелова. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите.  

На паметника на загиналите в село Петрич бяха положени цветя от признателните петричани, и запалени и свещи заупокой на бойците, загинали през войните за независимост.

 

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930