МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Късно вечерта на 1 юни, на площад „Васил Левски” в Община Чавдар, се проведе тържествена заря-проверка по повод Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Възпоменателното честване беше организирано от ръководството на Общинската администрация и Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. На събитието присъстваха много жители и гости на общината, както и учителският, и ученическият състав на училището. Събитието беше уважено от кмета Пенчо Геров, секретаря на ОбА Павлина Павлова, председателите на ОбС Александра Мутафчийска и на читалище „Надежда” Иван Терзиев.

В литературно-музикалната програмата, посветена на 143-годишнина от гибелта на Христо Ботев, взеха участие директорът на училището Мария Георгиева, педагогът Стефка Михова, ученици от начален и среден курс на обучение. Специално участие в програмата взеха самодейците от Мъжката вокална група „Сопот” към Народно читалище „Иван Вазов”, които изпълниха революционни песни.

 

На финала на честването бяха прочетени имената на загиналите за свободата на Родината чавдарчани, жертвали живота си по време на Освобождението, Балканската война, Първата и Втората световна война.

Водещата Стефка Михова прикани присъстващите да сведат глава и с едноминутно мълчание да почетат паметта на българите, дали живота си за България.

Кулминация и край на възпоменателното тържеството беше специалната заря от разноцветни фойерверки, които близо две минути озариха небето над площад „Васил Левски”. Венци и цветя на паметника на Незнайния войн бяха положени от Община Чавдар, Основното училище „Св. Св. Кирил и Методий”, членовете на Пенсионерския клуб, на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в селото, граждани и гости.

На 1 юни привечер и в село Петрич, организираха паметно поклонение, посветено на 143 години от гибелта на поета – революционер Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на Родината. Събитието се състоя пред паметника на Незнайния войн в центъра на селото, като присъстваха множество жители на село Петрич.

Възпоменателното честване беше открито от библиотекаря Тотка Ангелова, която прочете слово за Деня на Ботев и загиналите за Отечеството. Богата литературно-музикална програма изнесоха самодейците от читалище „Оборище”. Жените от групата за автентичен фолклор, изпълниха няколко песни. Самодейката Делка Петрова рецитира две стихотворения, посветени на делото на Христо Ботев. Имената на загиналите петричани в борбата за свободата и независимостта на България, бяха прочетени от Тотка Ангелова. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите.  

На паметника на загиналите в село Петрич бяха положени цветя от признателните петричани, и запалени и свещи заупокой на бойците, загинали през войните за независимост.

 

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930