МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

На 17 юли в дома на баба Цона Томева Панева, в деня, в който най-възрастната жителка на Община Чавдар навърши един век житейски път, стана мило и затрогващо тържество. Семейството на столетницата и самата тя посрещнаха скъпи гости – кметът Пенчо Геров, секретарят на общината Павлина Павлова и работещи в местната власт, които я поздравиха по стар български обичай с питка и шарена сол и връчиха поздравителен адрес, цветя и подарък на юбилярката. „Един век е събитие за Община Чавдар, което носи уважение и гордост!“, - казва кметът г-н Геров в поздравлението си до юбилярката, пожелавайки формулата на дълголетието да я крепи и в дните й занапред. В нейна чест бе пуснато и изпълнение на любимата й песен – „Зайди, зайди слънце“. Приветствията на близките и гостите си тя приемаше със скромност и достойнство.

 

Баба Цона има две дъщери – Василка и Цветана, три внучки – Даниела, Цонка и Ненка, три правнуци – Красен, Диян и Ния. Заедно със съпруга си – Панчо Лазаров, дългогодишен председател на ТКЗС – Чавдар, виновницата за тържеството се е занимавала се е със земеделие, разказа нейната внучка – Даниела. Двамата са били прекрасно семейство, от което всички техни наследници са се учили. До 97-та си годишнина баба Цона е плела изящни изделия на една кука. Повечето от тях близките й бяха показали в двора, като на три дълги покривки гордо стояха в златен цвят годините на нейния живот – 100!

Пострадала тежко, когато е била на 80-години, баба Цона не се предава и продължава да бъде опора на своето голямо семейство, показвайки на всички, че е със здрав дух и желание за живот. В момента е под грижите на дъщерите си, но често се разхожда из двора и се радва на създадената от ръцете й зеленина и красота, макар вече да я усеща повече с душата и сърцето си, отколкото да вижда.

През всичките си години, без да е била вегетарианка и да познава правилата на здравословния начин на живот, се е хранила здравословно, предпочитайки постните ястия, и много рядко гозби с месо. Обича леката храна – зеленчуци от собствената й градина, домашно произведени прясно и кисело мляко и техни продукти. Следва хармоничното и последователно хранене, без да се натоварва.

За тържеството и юбилея на баба Цона Панева, голямото й семейство бе приготвило торта, от която тя получи първото парче, както и богата трапеза за всички, уважили с присъствието си столетницата. Гръмната в нейна чест бе и бутилка шампанско.

В събота – 20 юли, юбилярката посрещна още свои гости – приятели и съседи от с. Чавдар, които й поднесоха своята почит и уважение за стоте години житейски път, както и много подаръци.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930