МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

На 17 юли в дома на баба Цона Томева Панева, в деня, в който най-възрастната жителка на Община Чавдар навърши един век житейски път, стана мило и затрогващо тържество. Семейството на столетницата и самата тя посрещнаха скъпи гости – кметът Пенчо Геров, секретарят на общината Павлина Павлова и работещи в местната власт, които я поздравиха по стар български обичай с питка и шарена сол и връчиха поздравителен адрес, цветя и подарък на юбилярката. „Един век е събитие за Община Чавдар, което носи уважение и гордост!“, - казва кметът г-н Геров в поздравлението си до юбилярката, пожелавайки формулата на дълголетието да я крепи и в дните й занапред. В нейна чест бе пуснато и изпълнение на любимата й песен – „Зайди, зайди слънце“. Приветствията на близките и гостите си тя приемаше със скромност и достойнство.

 

Баба Цона има две дъщери – Василка и Цветана, три внучки – Даниела, Цонка и Ненка, три правнуци – Красен, Диян и Ния. Заедно със съпруга си – Панчо Лазаров, дългогодишен председател на ТКЗС – Чавдар, виновницата за тържеството се е занимавала се е със земеделие, разказа нейната внучка – Даниела. Двамата са били прекрасно семейство, от което всички техни наследници са се учили. До 97-та си годишнина баба Цона е плела изящни изделия на една кука. Повечето от тях близките й бяха показали в двора, като на три дълги покривки гордо стояха в златен цвят годините на нейния живот – 100!

Пострадала тежко, когато е била на 80-години, баба Цона не се предава и продължава да бъде опора на своето голямо семейство, показвайки на всички, че е със здрав дух и желание за живот. В момента е под грижите на дъщерите си, но често се разхожда из двора и се радва на създадената от ръцете й зеленина и красота, макар вече да я усеща повече с душата и сърцето си, отколкото да вижда.

През всичките си години, без да е била вегетарианка и да познава правилата на здравословния начин на живот, се е хранила здравословно, предпочитайки постните ястия, и много рядко гозби с месо. Обича леката храна – зеленчуци от собствената й градина, домашно произведени прясно и кисело мляко и техни продукти. Следва хармоничното и последователно хранене, без да се натоварва.

За тържеството и юбилея на баба Цона Панева, голямото й семейство бе приготвило торта, от която тя получи първото парче, както и богата трапеза за всички, уважили с присъствието си столетницата. Гръмната в нейна чест бе и бутилка шампанско.

В събота – 20 юли, юбилярката посрещна още свои гости – приятели и съседи от с. Чавдар, които й поднесоха своята почит и уважение за стоте години житейски път, както и много подаръци.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930