МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

На 1 август общественикът Петрана Гинчева от село Чавдар отбеляза 80-годишен юбилей. Като момент на изненада, навръх своя празник в дома си тя посрещна представителите на Община Чавдар Мария Комитова и Лазаринка Лазарова, Татяна Николова – секретарят читалище „Надежда”, директорът на ДГ „Щастливо детство” Величка Велкова, близки и приятели – Дечка Бончева, Генка Иванова, Иванка Кузманова и Димитър Нешков. Идеята за изненадващото посещение беше на хора, които силно уважават и обичат Петрана Гинчева, а организацията на визитата беше започната месец по-рано.

От името на кмета на Община Чавдар Пенчо Геров, председателя на читалище „Надежда” Иван Терзиев и от Величка Велкова юбилярката получи красиви цветя, поздравителни адреси и подаръци. Те пожелаха здраве и дълголетие на именитата общественичка на село Чавдар. Цветя тя получи и от вестник „Регион”, тъй като тя е негов читател и приятел почти деветнадесет години.

 

Нейната приятелка и дългогодишен директор на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, филологът Генка Иванова рецитира стихотворение за приятелството, което беше специален поздрав за Петрана Гинчева. Към рожденичката с лично произведение в мерена реч, се обърна и дългогодишният педагог Иванка Кузманова, която беше написала юбилейно-творчески портрет „Жената – приятел и творец”. Това беше и нейният специален подарък към юбилярката, като в две страници беше описала житейския път на общественика, самодееца и твореца г-жа Гинчева.

Юбилярката е голям любител на снимките и целият й живот е запечатан на фотоси. Ето защо най-скъпият и голям подарък, който тя получи на рождения си ден, беше огромен албум с фотографии – 295 броя, подготвен от нашия колега Димитър Нешков, част от екипа на вестник „Регион”. Албумът описва живота на Петрана Гинчева от 2002 – 2017 година. Снимките са част от личния архив на Димитър Нешков, събиран от него в продължение на повече от 17 години и свързан с работата му като репортер на любимия вестник на Петрана Гинчева. Повечето от снимките са непознати за нея, тъй като на юбилея й се показаха за първи път, а само малка част от тях са публикувани на страниците на вестник „Регион”. „Спомените са втори живот”, каза любезната и гостоприемна чавдарчанка, и д чувство на радост, сподели, че вечер най-обича да разглежда снимки и така ще съумее да съпреживее миналото си. Тя отправи благодарност към автора на албума.

Петрана Гинчева благодари за оказаната й чест, и със сълзи на очи от радост посрещна своите гости, дошли да я поздравят за 80-годишния й рожден ден. На сладка раздумка и богата трапеза, приготвена и от изявената кулинарка, гостуването завърши с благопожелания и спомени за множеството приятни мигове на сцената в село Чавдар, които юбилярката е имала.

Петрана Гинчева е дългогодишен самодеец в читалище „Надежда”. Участва в програмите на театралния състав, танцовия състав и най-много в народния хор. В продължение на дълги години е член на читалищното настоятелство. Активен участник е била и в дейността на Женското дружество в село Чавдар. Най-голямата част от трудовия й път преминава в Детска градина „Щастливо детство”, където в продължение на десетилетия посреща и изпраща своите възпитаници, и се грижи за тях. Била е два мандата общински съветник. Активен участник в дейността и на Пенсионерски клуб „Златна есен”, като за няколко мандата е член и на управителния съвет. Петрана Гинчева помага материално морално и с личен труд провеждането на множество празници, отбелязвани в храм „Св. Архангел Михаил” в село Чавдар.

Юбилярката е един от най-изявените чавдарчани, общественици, инициатори за провеждането на културни събития в общината в продължение на десетки години. Както каза по време на тържеството Генка Иванова, множество пъти е помагала и на училището в село Чавдар, като и там се е изявявала с шивашките си умения за подготовката на костюми за танцовия състав на времето. Поздрав за своя празник, Петрана Гинчева получи и от управителния съвет на Пенсионерски клуб „Златна есен” чрез Стойко Груйкин.

 

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930