МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

На 1 август общественикът Петрана Гинчева от село Чавдар отбеляза 80-годишен юбилей. Като момент на изненада, навръх своя празник в дома си тя посрещна представителите на Община Чавдар Мария Комитова и Лазаринка Лазарова, Татяна Николова – секретарят читалище „Надежда”, директорът на ДГ „Щастливо детство” Величка Велкова, близки и приятели – Дечка Бончева, Генка Иванова, Иванка Кузманова и Димитър Нешков. Идеята за изненадващото посещение беше на хора, които силно уважават и обичат Петрана Гинчева, а организацията на визитата беше започната месец по-рано.

От името на кмета на Община Чавдар Пенчо Геров, председателя на читалище „Надежда” Иван Терзиев и от Величка Велкова юбилярката получи красиви цветя, поздравителни адреси и подаръци. Те пожелаха здраве и дълголетие на именитата общественичка на село Чавдар. Цветя тя получи и от вестник „Регион”, тъй като тя е негов читател и приятел почти деветнадесет години.

 

Нейната приятелка и дългогодишен директор на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, филологът Генка Иванова рецитира стихотворение за приятелството, което беше специален поздрав за Петрана Гинчева. Към рожденичката с лично произведение в мерена реч, се обърна и дългогодишният педагог Иванка Кузманова, която беше написала юбилейно-творчески портрет „Жената – приятел и творец”. Това беше и нейният специален подарък към юбилярката, като в две страници беше описала житейския път на общественика, самодееца и твореца г-жа Гинчева.

Юбилярката е голям любител на снимките и целият й живот е запечатан на фотоси. Ето защо най-скъпият и голям подарък, който тя получи на рождения си ден, беше огромен албум с фотографии – 295 броя, подготвен от нашия колега Димитър Нешков, част от екипа на вестник „Регион”. Албумът описва живота на Петрана Гинчева от 2002 – 2017 година. Снимките са част от личния архив на Димитър Нешков, събиран от него в продължение на повече от 17 години и свързан с работата му като репортер на любимия вестник на Петрана Гинчева. Повечето от снимките са непознати за нея, тъй като на юбилея й се показаха за първи път, а само малка част от тях са публикувани на страниците на вестник „Регион”. „Спомените са втори живот”, каза любезната и гостоприемна чавдарчанка, и д чувство на радост, сподели, че вечер най-обича да разглежда снимки и така ще съумее да съпреживее миналото си. Тя отправи благодарност към автора на албума.

Петрана Гинчева благодари за оказаната й чест, и със сълзи на очи от радост посрещна своите гости, дошли да я поздравят за 80-годишния й рожден ден. На сладка раздумка и богата трапеза, приготвена и от изявената кулинарка, гостуването завърши с благопожелания и спомени за множеството приятни мигове на сцената в село Чавдар, които юбилярката е имала.

Петрана Гинчева е дългогодишен самодеец в читалище „Надежда”. Участва в програмите на театралния състав, танцовия състав и най-много в народния хор. В продължение на дълги години е член на читалищното настоятелство. Активен участник е била и в дейността на Женското дружество в село Чавдар. Най-голямата част от трудовия й път преминава в Детска градина „Щастливо детство”, където в продължение на десетилетия посреща и изпраща своите възпитаници, и се грижи за тях. Била е два мандата общински съветник. Активен участник в дейността и на Пенсионерски клуб „Златна есен”, като за няколко мандата е член и на управителния съвет. Петрана Гинчева помага материално морално и с личен труд провеждането на множество празници, отбелязвани в храм „Св. Архангел Михаил” в село Чавдар.

Юбилярката е един от най-изявените чавдарчани, общественици, инициатори за провеждането на културни събития в общината в продължение на десетки години. Както каза по време на тържеството Генка Иванова, множество пъти е помагала и на училището в село Чавдар, като и там се е изявявала с шивашките си умения за подготовката на костюми за танцовия състав на времето. Поздрав за своя празник, Петрана Гинчева получи и от управителния съвет на Пенсионерски клуб „Златна есен” чрез Стойко Груйкин.

 

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930