МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

Археологически парк „Тополница“ в Община Чавдар вече е член на най-голямата мрежа от музеи на открито и обекти с експериментална археология в света – EXARC, съобщиха от местната администрация. Това е третият обект от България, който се присъединява към мрежата, в която има повече от 300 членове от над 40 държави.

Преди време в Община Чавдар е получена писмена покана от централата на мрежата в Холандия за присъединяване на Археологически парк „Тополница“ към EXARC. След изпращане на исканата информация и разглеждане на кандидатурата, тя е била одобрена и музеят с възстановки на къщи и обстановка от неолитната епоха в местността „Света Петка“ над с. Чавдар вече е пълноправен член на мрежата. От ОбА споделиха, че високата оценка и международно признание на обекта дава възможност за разширяване на контактите със сродни институции, обмяна на опит, реализиране на съвместни проекти и др.

 

Поканата не е случайна, защото освен българските туристи, все по-често се случва да пренощуват в неолитното селище чуждестранни посетители от САЩ, Франция, Италия, Великобритания, Дания, Холандия, Германия, Чехия, Русия, Украйна. Последните гости, които наскоро изживяха удоволствието да се потопят в атмосферата от преди повече от 7000 години, са били млада двойка от далечна Исландия. През миналата седмица в една от праисторическите къщи е настанена германска гражданка, която е пожелала 6 нощи да бъде част от Археологически парк „Тополница“. През месец август в обитаемите къщички са пренощували 9 момичета – гидове от Обединеното кралство, разказаха техните домакини от ОбА – Чавдар. Те са били на обиколка в страни от Балканите. В България са посетили София и с. Чавдар, като на тръгване споделили, че престоят им праисторическото селище е бил най-хубавата част от цялото им пътешествие.

От началото на лятото всеки ден има много туристи в селото, като почти всички дати от месец октомври са резервирани от туроператори в пакети, включващи посещения в археологическия парк, спортно-туристическата атракция, Фолклорен център „Чавдар“ и пекарна „Прованс“.

В началото на месец ноември Община Чавдар ще е домакин на делегация от 80 френски кмета и екип от посолството на Франция у нас, съобщиха запознати с програмата за посещение на групата от ОбА. Срещата е по инициатива на посолството и има за цел обмяна на добри практики и планиране на бъдещи съвместни инициативи.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930