МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Археологически парк „Тополница“ в Община Чавдар вече е член на най-голямата мрежа от музеи на открито и обекти с експериментална археология в света – EXARC, съобщиха от местната администрация. Това е третият обект от България, който се присъединява към мрежата, в която има повече от 300 членове от над 40 държави.

Преди време в Община Чавдар е получена писмена покана от централата на мрежата в Холандия за присъединяване на Археологически парк „Тополница“ към EXARC. След изпращане на исканата информация и разглеждане на кандидатурата, тя е била одобрена и музеят с възстановки на къщи и обстановка от неолитната епоха в местността „Света Петка“ над с. Чавдар вече е пълноправен член на мрежата. От ОбА споделиха, че високата оценка и международно признание на обекта дава възможност за разширяване на контактите със сродни институции, обмяна на опит, реализиране на съвместни проекти и др.

 

Поканата не е случайна, защото освен българските туристи, все по-често се случва да пренощуват в неолитното селище чуждестранни посетители от САЩ, Франция, Италия, Великобритания, Дания, Холандия, Германия, Чехия, Русия, Украйна. Последните гости, които наскоро изживяха удоволствието да се потопят в атмосферата от преди повече от 7000 години, са били млада двойка от далечна Исландия. През миналата седмица в една от праисторическите къщи е настанена германска гражданка, която е пожелала 6 нощи да бъде част от Археологически парк „Тополница“. През месец август в обитаемите къщички са пренощували 9 момичета – гидове от Обединеното кралство, разказаха техните домакини от ОбА – Чавдар. Те са били на обиколка в страни от Балканите. В България са посетили София и с. Чавдар, като на тръгване споделили, че престоят им праисторическото селище е бил най-хубавата част от цялото им пътешествие.

От началото на лятото всеки ден има много туристи в селото, като почти всички дати от месец октомври са резервирани от туроператори в пакети, включващи посещения в археологическия парк, спортно-туристическата атракция, Фолклорен център „Чавдар“ и пекарна „Прованс“.

В началото на месец ноември Община Чавдар ще е домакин на делегация от 80 френски кмета и екип от посолството на Франция у нас, съобщиха запознати с програмата за посещение на групата от ОбА. Срещата е по инициатива на посолството и има за цел обмяна на добри практики и планиране на бъдещи съвместни инициативи.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930