МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

В дните на една седмица жителите и гостите на Община Чавдар имаха възможността да посетят самостоятелната изложба на художника Крайчо Крайчев, която бе организирана от 14 до 27 ноември. Тя беше открита в една от залите на Пенсионерски клуб „Златна есен” в селото. Изложбата на майстора на четката и длетото се състоя по идея на ръководството на сдружението на хората от третата възраст, с председател Стойко Груйкин.

В изложбата живопис и дърворезба, художникът Крайчо Крайчев показва дванадесет експоната, които съхранява в своя дом и са едни от най-добрите му творби, създадени от него пред последните години. Сред тях бяха картините „Венеция”, „Св. Петка”, „Цветя”, „Копривщица”, „Край Буново”, „Кьой дере” и „Лодка”. От дърворезбите бяха показани „Щъркелът и змията”, „Иконостас”, копие на фрагменти и детайли от храма „Св. Георги Победоносец” в град Трявна, както и красиви рамки за икони. Картините му живопис са вдъхновени от посетени места, запечатали се дълбоко в съзнанието му, свързани със скъпи спомени от неговия живот.

 

Изложбата на художника Крайчо Крайчев беше посетена от кмета на Община Чавдар Григор Даулов, председателя на Общинския съвет Мария Томева, секретаря на Общинската администрация Павлина Павлова, членове на Пенсионерски клуб „Златна есен”, ученици от трети и четвърти клас на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, възпитаници на педагога Елена Гинина, граждани на общината, гости от приятелски пенсионерски клубове. Децата с интерес слушаха разказа за детството, живота и творчеството му. На многобройните им въпроси творецът отговори с голямо желание. В книгата за похвали и впечатления от изложбата бяха написани множество ласкави думи за художника Крайчо Крайчев от посетители на пенсионерския клуб и учениците на г-жа Гинина.

В разговор с г-н Крайчев, стана ясно, че изложените експонати от дърворезба са изработени от елша, което е от родата на брезата. То е меко и лесно се реже. Най-скъпата му творба сред тях е „Щъркелът и змията”, която е копие на фрагменти и елементи от църква в град Самоков. Необходими са му били около три месеца, за да го направи, а дърворезбата е наистина много красива. В момента художникът – дърворезбар Крайчо Крайчо работи по друг шедьовър, представляващ образа на Св. Георги, за когото той казва, че е доста трудно изпълнение. Иконостасът, който беше включен в изложбата в село Чавдар, преди време е бил част и от такова събитие в град София, където специалисти оценили труда му за около 1200 лв.

На изложбата Крайчо Крайчев беше представил и фотокопие на иконостаса на параклиса „Св. Георги Победоносец”, намиращ се на територията на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед” АД, чийто автор е даровитият чавдарчанин. Има и снимки на красиви пана от дърворезби, украсили вътрешния интериор на ритуалната зала на Общинската администрация в село Чавдар, изработени от него по поръчка на покойния кмет Панчо Радунчев. Изложбата беше закрита с благопожелания за бъдещи такива изяви на художника от село Чавдар. Всички се убедиха, че макар и самоук, Крайчо Крайчев не веднъж се е доказал като един от най-добрите художници и дърворезбари в Софийска област и България.

 

 

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930