МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

В село Чавдар за поредна година беше пресъздаден народният зимен обичай „Пеене на пръстените”. Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено дряново дръвче, беше накичено с пуканки, сушени и пресни плодове, цветни гирлянди, а на върха му се кипреше китката от лук, ябълка, чемшир, босилек и здравец. Тя беше отредена за негодените и неженени ергени от Чавдар. За неговата красива премяна заслуга имаха децата – самодейци от читалище „Надежда“ в селото.

В първата част на обичая, който се провежда в последния ден от старата година, премененият дрян беше изнесен на площада. Желаещите да си пуснат късметче в медното котле бяха предимно момичета и момчета, които очакваха да чуят късмета си за новата 2020 година.  

 

На 1 януари площад „Васил Левски” отново беше посетен от жители, които приветливо се поздравяваха за настъпилата Нова година. Жените от групата за автентичен фолклор към читалището и децата изпълниха песните, съпътстващи обичая. След няколко народни хора около дряна на самодейците, започна наричането на пръстените за късмет, което беше най-очакваната част от ритуала от събралото се множество. За всеки, пуснат пръстен в котлето, имаше добри пожелания, остава само те да се сбъднат, коментираха след това участвали в наричането. Наричащият тази година късметите и нишаните беше Ганка Радунчева, която направи обичая още по-интересен. На присъстващите дългогодишната самодейка пожела здраве, щастие, късмет и благополучие през 2020 година. Всеки от присъстващите си отчупи по клонка от дървото, за да го занесе вкъщи за здраве и просперитет на себе си и цялото си семейство. Кметът Григор Даулов също приветства празнуващите на площада, като благопожелания към него и всички чавдарчани отправи Ганка Радунчева.

От името на Общинската администрация за празнуващите на площада чавдарчани беше осигурено греяно червено вино. Вкусни кебапчета за тези, които все още бяха гладни след празничната новогодишна нощ, предлагаха Мария и Илия Медарови от град Златица.   

На 1 януари на площада в златишкото с. Петрич накичено дряново дръвче, обсипано с гирлянди, беше разкрасило мегдана. Народното веселие беше организирано от настоятелството на читалище „Оборище” и кметството, а в празника се включиха жители и гостуващи на близки в селото.

Женската фолклорна група към местната културна институция изпълни песните, които са традиционни при пресъздаването на народния обичай „Пеене на пръстените”. Последва наричането на предметите, пуснати в менчето за късмет. Пожеланията към техните притежатели отправи дългогодишната самодейка Делка Петрова.

Мнозина от наблюдавалите представянето на обичая се наловиха на народното хоро, с което петричани се поздравиха за първия ден на Новата 2020 година и християнския празник, посветен на Св. Василий Велики.

 

 

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930