МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 11 юли, по данни на местните власти, в седемте общини от региона – Антон, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч, над 18 720 избиратели имаха право да определят кои да бъдат партиите, коалициите и депутатите в 46-то Народно събрание. От тях пред машините за гласуване и урните се явиха около 40 %, като само в Община Челопеч активността е значително по-висока – 51.53 %.  Навсякъде изборният ден е започнал в 7:00 часа, спокойно и без затруднения, при спазване на реда и противоепидемичните мерки от гласуващите и членовете на СИК. Единствено в с. Душанци, Община Пирдоп, е имало кратко прекъсване работата на машината за гласуване, като проблемът бързо е бил отстранен. Прочети още...
   |   

В село Чавдар за поредна година беше пресъздаден народният зимен обичай „Пеене на пръстените”. Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено дряново дръвче, беше накичено с пуканки, сушени и пресни плодове, цветни гирлянди, а на върха му се кипреше китката от лук, ябълка, чемшир, босилек и здравец. Тя беше отредена за негодените и неженени ергени от Чавдар. За неговата красива премяна заслуга имаха децата – самодейци от читалище „Надежда“ в селото.

В първата част на обичая, който се провежда в последния ден от старата година, премененият дрян беше изнесен на площада. Желаещите да си пуснат късметче в медното котле бяха предимно момичета и момчета, които очакваха да чуят късмета си за новата 2020 година.  

 

На 1 януари площад „Васил Левски” отново беше посетен от жители, които приветливо се поздравяваха за настъпилата Нова година. Жените от групата за автентичен фолклор към читалището и децата изпълниха песните, съпътстващи обичая. След няколко народни хора около дряна на самодейците, започна наричането на пръстените за късмет, което беше най-очакваната част от ритуала от събралото се множество. За всеки, пуснат пръстен в котлето, имаше добри пожелания, остава само те да се сбъднат, коментираха след това участвали в наричането. Наричащият тази година късметите и нишаните беше Ганка Радунчева, която направи обичая още по-интересен. На присъстващите дългогодишната самодейка пожела здраве, щастие, късмет и благополучие през 2020 година. Всеки от присъстващите си отчупи по клонка от дървото, за да го занесе вкъщи за здраве и просперитет на себе си и цялото си семейство. Кметът Григор Даулов също приветства празнуващите на площада, като благопожелания към него и всички чавдарчани отправи Ганка Радунчева.

От името на Общинската администрация за празнуващите на площада чавдарчани беше осигурено греяно червено вино. Вкусни кебапчета за тези, които все още бяха гладни след празничната новогодишна нощ, предлагаха Мария и Илия Медарови от град Златица.   

На 1 януари на площада в златишкото с. Петрич накичено дряново дръвче, обсипано с гирлянди, беше разкрасило мегдана. Народното веселие беше организирано от настоятелството на читалище „Оборище” и кметството, а в празника се включиха жители и гостуващи на близки в селото.

Женската фолклорна група към местната културна институция изпълни песните, които са традиционни при пресъздаването на народния обичай „Пеене на пръстените”. Последва наричането на предметите, пуснати в менчето за късмет. Пожеланията към техните притежатели отправи дългогодишната самодейка Делка Петрова.

Мнозина от наблюдавалите представянето на обичая се наловиха на народното хоро, с което петричани се поздравиха за първия ден на Новата 2020 година и християнския празник, посветен на Св. Василий Велики.

 

 

 

 

 

Август 2021
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031