МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

На 25 януари в изложбената зала на фолклорния център в село Чавдар, по инициатива на общинската администрация и читалище „Надежда”, най-тържествено беше отбелязан Денят на родилната помощ. Специални гости на празника бяха майките, бащите и родените през 2019 година бебета, зарадвали с появата си своите семейства. С тях бяха и баби, дошли да уважат празника на своите щастливи внучета. Сред присъстващите бяха кметът Григор Даулов, секретарят на общината Павлина Павлова, жители и гости на селото.

Честването на Бабинден беше открито от секретаря на читалището Татяна Николова. Тя приветства присъстващите в залата жители и гости на общината и разказа за празника, който се отбелязва на 21 януари. В миналото той е бил посветен на бабите, помагали на майките при раждането. Денят още е посветен и на лекарите и акушерите, които първи имат честта и отговорността да поемат новия живот в своите ръце.

 

В залата на Фолклорен център „Чавдар”, в старинен меден съд, до кладенеца, се извърши ритуалът по къпането на Бабата. Майката на малката Габриела – Николина Лулчева, поля вода от медното котле на „Бабата”, фелдшерът Ганка Додекова, с което беше спазена старата българска традиция. Самодейката Ивон Комитова прочете стихотворение, посветено на празника, написано от местната поетеса Петрана Гинчева. Ганка Додекова приветства всички деца и техните родители, като пожела те да бъдат здрави, за радост на мама и на татко и отправи благословии към малчуганите.

Празникът продължи с връчване на подаръчета за най-малките жители на Община Чавдар, което направи кметът Григор Даулов. Той поздрави родителите и хората в бели престилки. На всяко от присъстващите деца – Габриела Лулчева Лулчева, Николай Иванов Желязков, Ния Георгиева Грошлева, Мартин Здравков Луков, Бранислав Георгиев Канов, Николай Найденов Стрелков, Любов Иванова Глухкина, Глория Делчева Генчева, Дария Николаева Мишева, Николай Ненков Георгиев, Любов Иванова Янкова, Николая Мартин Чан, Крисия Петкова Пенелова, Деян Данчев Гинин, Теодора Герганова Георгиева, кметът връчи подаръци – средногорски здравец, цвете, парична награда и други материали, необходими за отглеждането на малките бебета.

Празникът завърши с обща снимка на майки, деца и домакини. С по парче дъхава питка и пчелен мед, шоколадови бонбони, бяха почерпени всички присъстващи на тържеството.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930