МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Партньорствата с компании като „Дънди Прешъс Металс“ осигуряват подкрепа с човешко лице   На 19 януари 2021 г. представители на фондация „За нашите деца“ посетиха „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Дружеството подкрепи екипа на фондацията с дарение на лек автомобил „Тойота Корола“ и употребявана компютърна техника. Дарението ще подпомогне осъществяването на дейността на фондацията и ще осигури възможност за посрещане на предизвикателствата на работата от дистанция.  Фондация „За нашите деца” предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения. Вече 28 години фондацията е еталон за качествена социална работа в помощ на деца и семейства. Прочети още...
   |   

 

На 1 февруари самодейци към читалище „Надежда” в село Чавдар и служителите от ОбА, жители и гости на общината, отбелязаха българския празник в чест на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан, защото на този ден започва резитбата на лозята. Ритуалът се пресъздава в селото от 2015 година, като инициативата тогава е на местните читалищни дейци.

Както повелява традицията, стопаните, членовете на техните семейства, съседите, гостите от Общинската администрация за пета поредна година тръгнаха за лозето на любезните домакини Генка и Александър Александрови, където беше пресъздаден старият обичай на Трифон Зарезан. Дядото (Александър Александров), както си му е редът, заедно с кмета на общината Григор Даулов и неговият предшественик Пенчо Геров, ритуално зарязаха лозето. А пръчките които отрязаха, поляха с вино от бъклицата, за да бъде богата годината. Благопожелания за плодородие нарекоха бабата и дядото, както и кметът г-н Даулов.

 

По-възрастните отпиха от ароматното червено вино, което стопаните бяха приготвили миналата година. Отец хаджи Недко Бръмбаров благослови кмета, стопаните на лозето и всички жители на Община Чавдар, както и лозята, които тази година да дарят собствениците си с богата реколта. Секретарят на читалище „Надежда” Татяна Николова приветства присъстващите на обичая, а Мария Комитова от ОбА прочете поздрав в стихове, посветен на стопаните на лозето, подготвен от дългогодишната общественичка Петрана Гинчева. Деца от читалището почерпиха всички дъхава питка с пчелен мед. Дамите от Женски народен хор „Китка”, с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов, изпълниха песни, посветени на виното и любовта.

След това участниците в народния ритуал и уважилите поканата на организаторите чавдарчани, поседнаха на богата трапеза, където на сладка раздумка празникът продължи на по чаша червено вино, ароматна питка с шарена сол и мед, сирене, месни домашни деликатеси, баници и други лакомства. Впечатление на всички направиха поднесената домашна сланинка, поръсена с шарена сол, домашното сирене, греяна ракия и вино.

Екипът на вестник „Регион” благодари на нашите верни приятели и читатели, домакините Генка и Александър Александрови за гостоприемното ни посрещане, за прекрасния празник и преживяното удоволствие да гостуваш на тяхното ранчо. За нас беше чест да уважим поканата на организаторите.

 

 

 

 

Февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728