МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 

С облекчаването на мерките, наложени от разпространението на коронавируса и разрешаването на ползване съоръжения, паркове и атракциони на открито, посетителите на съоръженията и неолитното селище в местността „Света Петка“ в с. Чавдар, постепенно се увеличават. Със своите атракциони общината трайно се утвърди като предпочитана дестинация в страната. Мнозина посетители на Археологически парк „Тополница“ предпочитат да останат по няколко дни, за да се потопят в атмосферата и бита на живот на праисторическите хора.

 Така се случило със семейство от гр. Хасково. Предварително заявили една нощувка в неолитното селище и пристигнали на 15 юли. Харесало им и останали за още една нощ. Толкова им харесало тук, че си тръгнали за родния край чак вечерта. Просто, не им се тръгвало от парка, похвалиха се служители на общинската администрация, които отговарят за археологическия музей и праисторическите къщи. Гостите не пропуснали да се забавляват и в атракциона „Въжеландия“, разходили се и сред красивата местна природа.

 След тях в една от къщичките като праисторически обитатели на селището се настанили две девойки, които дори заявили, че пак ще дойдат. Всеки ден има посетители, които разглеждат артефактите, изложени в експозицията, запознават се с обстановката в селището, работилниците на неолитните хора за производство на керамични изделия и кремъчни оръдия на труда, радват се на чистата и красива околна среда.

 За събота и неделя имаше заявка в общината за още четирима гости. Домакините се подготвяха да ги посрещнат и с усмивка споделиха, че не знаят колко ще стоят, защото почти винаги се случва да останат за още дни. Семейство от столицата и фамилия с три деца бяха впечатлени от видяното.

 Археологическият парк „Тополница“ е изграден като прототип на неолитното селище, проучвано в периода от 1967 до 1981 г. от праисториците проф. Георги Георгиев и проф. Кънчо Кънчев на селищната могила край река Тополница. Пресъздава обстановката в онази епоха, която е датирана около 5260 г. преди Христа за най-ранно присъствие на праисторическия човек в района. Известна е сред специалистите като „Култура Чавдар I“. Намерени от археолозите са над 70 кремъчни ножове, 270 стъргалки, повече от 1000 гърнета и похлупаци за тях, сред които и уникален и единствен у нас по форма и цветна украса съд с култово предназначение. Селищната могила край с. Чавдар се приема от специалистите като неолитна революция за страната. 

 Средногорието е било добре заселено с обитатели в тези времена, като обекти от неолитната епоха са открити още край с. Бенковски, с. Мирково, при Златица и Пирдоп.  

 

 

 

Май 2021
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31