МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Партньорствата с компании като „Дънди Прешъс Металс“ осигуряват подкрепа с човешко лице   На 19 януари 2021 г. представители на фондация „За нашите деца“ посетиха „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Дружеството подкрепи екипа на фондацията с дарение на лек автомобил „Тойота Корола“ и употребявана компютърна техника. Дарението ще подпомогне осъществяването на дейността на фондацията и ще осигури възможност за посрещане на предизвикателствата на работата от дистанция.  Фондация „За нашите деца” предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения. Вече 28 години фондацията е еталон за качествена социална работа в помощ на деца и семейства. Прочети още...
   |   

 

С облекчаването на мерките, наложени от разпространението на коронавируса и разрешаването на ползване съоръжения, паркове и атракциони на открито, посетителите на съоръженията и неолитното селище в местността „Света Петка“ в с. Чавдар, постепенно се увеличават. Със своите атракциони общината трайно се утвърди като предпочитана дестинация в страната. Мнозина посетители на Археологически парк „Тополница“ предпочитат да останат по няколко дни, за да се потопят в атмосферата и бита на живот на праисторическите хора.

 Така се случило със семейство от гр. Хасково. Предварително заявили една нощувка в неолитното селище и пристигнали на 15 юли. Харесало им и останали за още една нощ. Толкова им харесало тук, че си тръгнали за родния край чак вечерта. Просто, не им се тръгвало от парка, похвалиха се служители на общинската администрация, които отговарят за археологическия музей и праисторическите къщи. Гостите не пропуснали да се забавляват и в атракциона „Въжеландия“, разходили се и сред красивата местна природа.

 След тях в една от къщичките като праисторически обитатели на селището се настанили две девойки, които дори заявили, че пак ще дойдат. Всеки ден има посетители, които разглеждат артефактите, изложени в експозицията, запознават се с обстановката в селището, работилниците на неолитните хора за производство на керамични изделия и кремъчни оръдия на труда, радват се на чистата и красива околна среда.

 За събота и неделя имаше заявка в общината за още четирима гости. Домакините се подготвяха да ги посрещнат и с усмивка споделиха, че не знаят колко ще стоят, защото почти винаги се случва да останат за още дни. Семейство от столицата и фамилия с три деца бяха впечатлени от видяното.

 Археологическият парк „Тополница“ е изграден като прототип на неолитното селище, проучвано в периода от 1967 до 1981 г. от праисториците проф. Георги Георгиев и проф. Кънчо Кънчев на селищната могила край река Тополница. Пресъздава обстановката в онази епоха, която е датирана около 5260 г. преди Христа за най-ранно присъствие на праисторическия човек в района. Известна е сред специалистите като „Култура Чавдар I“. Намерени от археолозите са над 70 кремъчни ножове, 270 стъргалки, повече от 1000 гърнета и похлупаци за тях, сред които и уникален и единствен у нас по форма и цветна украса съд с култово предназначение. Селищната могила край с. Чавдар се приема от специалистите като неолитна революция за страната. 

 Средногорието е било добре заселено с обитатели в тези времена, като обекти от неолитната епоха са открити още край с. Бенковски, с. Мирково, при Златица и Пирдоп.  

 

 

 

Март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031