МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 14 октомври Българската православна църква отдава почит към Света Параскева Епиватска, по-известна като Света Петка Търновска.

 Параклисът в местността „Бакаджик“, югоизточно от гр. Златица, който носи нейното име, рано сутринта бе отворен от пазителите на ключа на вратата му – началникът и екипа на Подстанцията в съседство, за да могат желаещите миряни да се поклонят на покровителката на българския народ. Дъждовното време, а и въведените в страната ограничителни мерки и изисквания срещу коронавируса попречиха на църковното настоятелство в Златица и миряни да отбележат както в предишни години патронния ден на храма. Въпреки това, не липсваха ревностни християни, които запалиха по свещица в Божия дом в знак на почит и прослава на Света Петка.

 Към 10:30 часа в параклиса се отбива Георги Червенков от гр. Златица, който оставя парично дарение за храма и запалва свещици за свое и на близките си здраве и закрила от българската светица. После търпеливо изчаква да догорят, преди да се отправи по делата си в деня. Отбиват се и други хора, почитащи Петковден.

 Храмът е построен на това място през XIX в. върху основите на старо оброчище. Към средата на ХХ в. и в следващите десетилетия храмът постепенно е забравен и се руши. Възстановен е през 90-те години на века, а през 2015 г., със спомоществователството и подкрепата на Силва и Стефан Шентови от Пирдоп, отец Йордан Георгиев, Община Златица и повече от 35 дарители е изографисан изцяло от художника Огнян Димитров. Изграден е и навес за подслоняване на посетителите и за приготвяне на курбан. Грижата за опазването му е поета от колектива на Подстанция – Златица. 

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930