МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 И в село Чавдар беше пресъздаден народният зимен обичай „Пеене на пръстените“. Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено дряново дръвче, беше накичено с пуканки, сушени и пресни плодове, цветни гирлянди, а на върха му се кипреше китката от лук, ябълка, чемшир, босилек и здравец. Тя беше отредена за негодените и неженени ергени от Чавдар. За неговата премяна заслуга имаха децата – самодейци от читалището.

 В първата част от народния обичай на последния ден от старата 2021 година, премененият дрян беше изнесен на площада. Желаещите да си пуснат късметче в медното котле бяха млади момичета и момчета, които очакваха да чуят късмета си през 2022 година. На 1 януари площад „Васил Левски” отново беше изпълнен с жители и гости на общината, които приветливо се усмихваха и поздравяваха за настъпилата Нова година. от Жените от групата за автентичен фолклор към читалището и децата – самодейци изпълниха традиционните за обичая народни песни. Започна наричането на пръстените за късмет. За всеки пръстен или предмет имаше добри пожелания, остава само те да се сбъднат, коментира участвалите в наричането. Наричащият тази година беше Ганка Додекова. На всички жители и гости тя пожела здраве, щастие, късмет и благополучие през 2022 година.

 Кметът Григор Даулов също приветства празнуващите на площада, като благопожелания към него и чавдарчани отправи Ганка Додекова. Китката на дряна беше „открадната“ от ергена Георги Кръстев. Празникът завърши с народно веселие.

 

 

 

Март 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031