МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 

В ранните зори на 25 декември – първият ден на Коледа, за поредна година момчетата от Коледарската група към читалище „Надежда” обиколиха цялото село Чавдар. С песни и наричания те посетиха домовете на чавдарчани, за да внесат в къщите на стопаните им здраве, берекет за спорна година.

Облечени в коледарските ямурлуци и народни костюми, ушити със съдействието на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед” – село Мирково преди години, момчетата доставиха радост на жителите на селото. В дворовете, където те гостуваха и изпълниха своите песни, бяха дарени от стопаните с кравай, домашни деликатеси и кой, колкото пари беше отделил за чаканите гости.

С песента „Ой, Коледо, мой, Коледо” те благославяха за Рождество Христово и получиха покана за гостуване и през следващата 2018 година.

 

Малко преди обяд на площад „Васил Левски” ги очакваха служители на общината и читалището, много жители и гости на село Чавдар. Кметът Пенчо Геров ги надари богато, като им благодари, че съхраняват стародавната традиция на този народен обичай. Коледарите поздравиха своя водач Александър Миков, който пожела благоденствие и просперитет на всички жители на общината.

На Рождество Христово, по инициатива на читалищата в общините Антон и Челопеч коледарски групи обиколиха двете села и наричаха за здраве техните жители.

Старата българска традиция повелява именно читалищата да бъдат инициатор на тези празнични гостувания. Самодейците от двете културни институции – „Христо Ботев” в село Антон и „Труд и постоянство” в село Челопеч, благославяха и орисваха за здраве, плодородие и благополучие къщите, в които бяха на този свят за християнския ден.

Любезните домакини очакваха с нетърпение своите гостите и ги даряваха с добри дари, защото от далечни времена се знае, че с каквото дариш коледарите, това ще ти се роди и намери в дома през Новата година.

С коледарските си песни, момчета си заслужиха благодарността и обичта на челопечани и антончани и за поредна година допринесоха за специалното усещане на коледната магия.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930