МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 

В село Чавдар за поредна година беше пресъздаден народният обичай „Пеене на пръстените”. Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено дряново дръвче, беше накичено с пуканки, сушени и пресни плодове, цветни гирлянди, а на върха му се кипреше китката от лук, ябълка, чемшир, босилек и здравец. Тя беше отредена за негодените и неженени ергени от Чавдар. За неговата красива премяна заслуга имаха децата – самодейци от читалището.

В първата част от пресъздаването на обичая в последния ден от старата 2017 година, премененият дрян беше изнесен на площада. Желаещите да си пуснат късметче в медното котле бяха момичета и момчета, които очакваха да чуят късмета си за 2018 година.

 

На 1 януари площад „Васил Левски” отново беше посетен от жители на общината, които се поздравяваха за настъпилата Нова година. След няколко народни хора около дряна, започна наричането на пръстените за късмет, което беше най-очакваното събитие от множеството. Наричащият тази година късметите беше Ганка Радунчева, която направи обичая още по-интересен. На всички жители и гости, дългогодишната самодейка пожела много здраве, щастие, късмет и благополучие през 2018 година. Мнозина от присъстващите си отчупиха по клонка от дървото, за да го занесат вкъщи за здраве и благодат на себе си и цялото си семейство. Китката грабна младеж от столицата, който поведе и хорото.

От името на Общинската администрация, за празнуващите на площада беше осигурено червено вино. Вкусни кебапчета предлагаха Мария и Илия Медарови от град Златица за тези, които все още бяха гладни след празничната новогодишна нощ.    

И село Петрич, Община Златица е сред селата в Средногорието, които ревностно спазват народните традиции и обичаи. Точно в първите минути на Новата 2018 г. петричани се приветстваха и си пожелаваха много здраве, късмет и щастие. Красива разноцветна заря за няколко минути озари небето над селото. Няколко дни преди това беше коледно тържество, организирано от читалището.

На 1 януари на площада в бунтовното село накичено дряново дръвче, обсипано със сушени плодове, пуканки, зеленина и гирлянди, беше разкрасило мегдана, а хората около него се усмихваха приветливо. Народното веселие беше организирано от ръководствата на читалище „Оборище” и кметството, а него бяха уважили жители и гости на селото.

Женската фолклорна група изпълни ритуалите, характерни за народния обичай „Пеене на пръстените”, а след това на сред мегдана се извиха средногорски хора.

Наричането на пръстените, пуснати в котлето, Делка Петрова направи за късмет, здраве и успехи на техните притежатели.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930