МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 

21 януари в Ритуалната зала на Община Чавдар, по инициатива на Общинската администрация и читалище „Надежда”, беше отбелязан Денят на родилната помощ. Специални гости на празника бяха майките, бащи и родените през отминалата 2017 година бебета, ощастливили своите семейства.

Тържеството беше открито от председателя на читалищното настоятелство Цветана Кавръкова. Тя въведе присъстващите в залата в същността на празника, който се отбелязва на 21 януари по стар стил, посветен на бабите, помагали на майките при израждането на децата им в далечното минало. Денят е посветен и на лекарите и акушерите, които първи имат честта да поемат новия живот в своите ръце.

 

Г-жа Кавръкова разказа интересни моменти от миналото на чавдарчани и припомни за последната баба от село Чавдар на име Господина, оказвала първа помощ при раждането на бебетата. Тя приветства младите майки и техните рожби, цветята на Чавдар. След това две от тях – Ненка Шентова и Евелина Генчева, имаха честта ритуално да измият ръцете на бабата с вода и сапун, като я надариха богато.

Празникът продължи с връчване на подаръци на най-малките жители на Община Чавдар, което извърши бабата. На всяко от присъстващите дечица Габриела, Николай, Георги, Християн, Цветозар, Рая, Гергана, Златина, Дария, Андрей и Андреа, тя поднесе по дъхав средногорски здравец, сувенир против уроки (червен конец и бял лук), както и благословии, които също са от старото време. На момиченцата бабата даде плитка, а на момченцата брада и мустаци от бяла вълна.

Подаръци малките слънчица на село Чавдар получиха и от Общинската администрация, които им бяха дадени от председателя на читалището Цветана Кавръкова.

Тържеството за Деня на родилната помощ завърши с обща снимка на майки, деца и домакини. С по парче дъхава питка бяха почерпени всички присъстващи на събитието. А на председателя Цветана Кавръкова и самодейците, взели участие в отбелязването на празника, майките изказаха благодарност за проявеното внимание на този ден.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930