МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 

На 1 март в салона на читалище „Надежда” в село Чавдар, по инициатива на Общинската администрация и ръководството на местната културна институция, беше отбелязана 140-годишнина от Освобождението на България от турско иго. Организаторите бяха поканили изпълнителите от група „Грамофон”, които представиха едни от най-хубавите руски и български песни.

На 3 март, пред паметника на загиналите на площад „Васил Левски”, се състоя поклонение пред българските и руски войни, дали живота си за свободата на малка България. В паметното събитие взеха участие кметът Пенчо Геров, служители от ОбА, читалищни дейци, членове на Клуба на пенсионера и Съюза на офицерите и сержантите от запаса в селото, учители и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, възпитаници от Детска градина „Щастливо детство”, множество граждани.

 

В литературно-музикалната програма, посветена на 140-годишнина от възстановяването на българската държава, се включиха момичетата и момчетата от основното училище, които изпълниха песни, стихотворения и народни танци. Много силен и въздействащ на присъстващите на честването бе рециталът на поемата „Опълченците на Шипка” от малкия Ангел Славчев.

Драматизацията на стихотворението „Даваш ли, даваш Балканджи Йово” още повече накара чавдарчани да се почувстват горди със своите предци, дали живот си в годините на робството, за да ни има нас днес и България. С две изпълнения се представиха и членовете на Детска фолклорна група „Славейче”, с художествен ръководител Цветанка Георгиева. Те и тяхната преподавателка по пеене още веднъж доказаха, че обичат народната песен. Похвално беше и участието на малчуганите от Детска градина „Щастливо детство”. Прочувствено слово за 140-годишнина от Освобождението, прочете Мария Комитова.

Цветя в знак на преклонение пред паметта на загиналите руски и български войни бяха поднесени венци и цветя от ръководствата на Община Чавдар, читалище „Надежда”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Съюза на офицерите и сержантите от запаса в общината и от гражданите.

Празникът продължи с инициативата „Пробуждане с хоро”, която се реализира за втора поредна година в село Чавдар. На хорото се наловиха млади и стари.

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930