МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

В неделя – 24 юни, момичета и момчета, самодейци при читалище „Труд и постоянство“ в с. Челопеч, отбелязаха по стар български традиционен обичай Еньовден. Народният празник е известен с това, че рано сутрин лековитите растения, на които е богата земята ни, са с най-голяма лековита сила, даряват здраве и късмет на всички, които „по роса“ тръгнат да ги берат. В народните вярвания е разпространено и преданието, че на този ден всички води в реки, изворчета и кладенци са лековити.

 

Младите челопешки самодейци, облечени в бели ризи, и носии, сред които бе и най-малката Еньовка – тригодишната Ая-Мари Вацова, заедно с леля си, водени от секретаря на читалището Мария Луканова, бяха приготвили изплетения венец от предишната година, за да го хвърлят в река Воздол. Смята се, че тръгне ли той по водата, злото и лошотията ще напуснат селото и жителите му ще се радват на здраве и благополучие. След като ритуалът беше изпълнен, за радост на самодейците, венецът бързо тръгна по течението на реката. С изплетения за тази година групата пое към местността „Корминеш“, където да се продължат традиционните обредни практики за отбелязване на Еньовден. Още по пътя, където виждаха цъфнала билка, девойките и по-възрастните самодейци се спираха и откъсваха по стръкче от нея. А първата бе Еньовче, израсло до коритото на реката. Всеки трябва да събере в китката си 77 лековити растения и половина – за всички известни болежки, а „половинката“ – за тази без име. Китката се усуква с червен конец, но не се завързва, за да не се „завърже“ късметът на притежателя й.

В местността „Корминеш“ Мария Луканова разказа на младите челопечани за символиката на обичая. Около венеца от лековити растения бе изиграно „затворено“ хоро, за да не бяга късметът от селото. Момичетата и момчетата се промушиха по три пъти през венеца, за да не боледуват и да са весели и жизнерадостни през цялата година.

Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и затова се отдава почит и на небесното светило. В миналото се е вярвало, че на 24 юни започва далечното начало на зимата. Старите хора казвали „Еньо си е наметнал кожуха и отива за сняг“. При изгрев на слънцето всеки трябва да се обърне към него и през рамо да наблюдава сянката си. Цяла ли е тя, ще бъде здрав и силен. Набраните на Еньовден билки са за лечение на хората и затова култът към тях е особено силен, тъй като прогонват злото от тях.

Християнската църква отбелязва на 24 юни рождението на Св. Йоан Кръстител, наречен Предтеча Господен, защото е показал появяването на Спасителя и сам го е кръстил във водите на река Йордан. 

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728