МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Клубът на читалище “Труд и постоянство” в Челопеч едва събра на 2 ноември почитателите на кулинарните изкушения от селото и съседните общини, приготвили сладки и солни ястия за традиционната есенна изложба, организирана от културната институция.

На Шестата “Пъстра челопешка трапеза” майстори и майсторки в работата си в домашната кухня и професионалисти, показаха изобилие от талант и умения да приготвят апетитни и вкусни изделия от даровете на богатата местна природа и градини. В двете конкурси категории – “Сладко” и “Солено”, участваха 24 ястия, оценявани от компетентно жури. В него бяха специалистите в кулинарията  – Веска Бантова – майстор-сладкар, Росица Терзийска и Петьо Лисичаров – майстор-готвач. За първи път сред оценителите бяха двамата хоби-готвачи – Тодор Куртов и Илиян Алексиев. За тях специално, дамите, присъстващи на откриването на изложбата, изразиха благородната си завист към съпругите им, защото ги отменят в делата край печката. 

 

Петимата кулинари бяха изключително затруднени в избора си за най-вкусните ястия в двете категории, представени на изложбата. И докато те опитваха от експонатите и даваха своите оценки, организаторите на проявата от читалище “Труд и постоянство” проведоха занимателна и образователна викторина с участниците и присъстващите на изложбата. Сред интересните въпроси бяха такива, като какво представлява ястието „Рататуй“, да се посочат съставките на  салатата „Табуле“, или кои подправки са подходящи за рибената чорба. Те, обаче, не затрудниха особено дамите от с. Челопеч, чието призвание е да свещенодействат в кухнята. За верните отговори всеки получи и награда – пликчета с подправки и добавки, за овкусяване на ястия.

След прецизна и обективна оценка, журито определи в категорията “Солено” измежду 13 ястия за най-апетитно и вкусно “Гозба за Бъдни вечер” на Мария Торолова и Цанка Радева. На второ място журито нареди № 13 “Челопешки бамбал с ребърца” на Нели Петрова. Третото място бе за № 4 – домашна питка, приготвена от бъдещата майка Ивета Цветкова. В категорията “Сладко” от 11 експоната първото място заслужи № 6 – “Сладко изкушение”, създадено от Станка Радоева. Втората награда бе за № 11 – “Сладки бонбони” на Петя Атанасова. На трето място журито класира челопешките мекици, дело на Мария Лисичарова. На призьорите грамоти и предметни награди връчиха Петьо Лисичаров и Веска Бантова. За всички участници в изложбата имаше поощрителни предмети, използвани често в кухнята.

Изложбата “Пъстра челопешка трапеза” завърши с масово дегустиране на кулинарните изделия, които за кратко време бяха изчерпани като продукти.

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728