МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Представиха дипломната работа на поета Харалампи Харалампиев като книга

 В деня на рождения ден – 20 октомври, на поета и изследовател на миналото на родното си село Харалампи Харалампиев, в актовата зала на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, бе представена неговата книга „Духовна култура и фолклор на Челопеч“. Почетният гражданин на общината почина на 14 декември 2013 година и издаването й бе достоен дар и признание за неговия усет към търсене и запазване на наследеното от предците, както и на самобитния му талант на творец. На културната проява присъстваха синът на автора – Раслен Харалампиев, втората съпруга – Веса и дъщерята Ирина на поета, кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков, читалищни дейци, жители на селото, ученици.

 Презентацията на книгата, излъчвана на живо в социалната мрежа Фейсбук, започна с изпълнение на химна на Челопеч от Вокална група „Средногорски звън“, с ръководител Невелина Сараджова. За изданието, реализирано с подкрепата на кмета инж. Алекси Кесяков и Община Челопеч, и за неговите достойнства, с национален принос към етнографията на България, говориха съставителите Маргарита Богданова, Христо Ковачев, д-р Иван Иванов. Книгата включва дипломната работа на Харалампи Харалампиев на същата тема, защитена при завършване на факултета по Славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1967 г. Материалът за написването й той е събирал в продължение на години от природно интелигентни жители на село Челопеч, запазили в паметта си описанията на десетки обичаи, текстовете на народни песни, приказки, поговорки, игри и традиции. Авторът е записвал на магнетофонна лента техните разкази, а споделеното е предал чрез неповторимия и вече забравен автентичен диалект, на който са общували челопечани.

 „Духовна култура и фолклор на Челопеч“ е безценно богатство и наследство, съхранено за поколенията от предците, вече непознато за съвременниците, подчертаха съставителите. В изданието са включени и малко познати стихове и есета на Харалампи Харалампиев, които той е писал за честванията на празника „Вси Светии“ в местността „Корминеш“ или по други поводи, свързани с родното му село.

 По телефона в представянето на книгата се включиха проф. Симеон Янев, който е представял творчеството на поета Харалампи Харалампиев преди години в Челопеч и Стефан Дуфев, с когото авторът е работил като прессекретар на Министерство на образованието. Те споделиха лични спомени и оцениха високо заслугата на Община Челопеч за издаване дипломната теза на Харалампи Харалампиев.

 Самодейци и ученици представиха откъси от книгата пред присъстващите. Драматизирана бе една от приказките, които авторът е записал от своите информатори – „Как ореш с един вол“, прочетени бяха стихове и откъси от есета. Ансамбъл „Българче“ при читалище „Труд и постоянство“ изпълни няколко народни хора, а Вокална група „Средногорски звън“ – обичани от челопечани песни от своя репертоар.

 Срещата премина при спазване на противоепидемичните изисквания, въведени в страната. Представянето на книгата на Харалампи Харалампиев „Духовна култура и фолклор на Челопеч“ продължи с разговори между присъстващите за ценността на подобни издания и споделяне на идеи за провеждане на следващи културни прояви в общината.

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930