МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 По инициатива на членовете на Туристическо дружество „Мургана“, участвали във възстановяването на параклиса „Света Троица“ над село Челопеч, на 20 юни със светен курбан бе отбелязан неговият патронен празник.

 Минко Костадинов, Кръстьо Вътев, Димитър Въжаров, Николай Алексиев, Матей Събев, Васил Златанов, Съби Събев и другите дарители, създали организацията за първото честване на Петдесетница на храма, след откриването му през миналата година. На тяхната покана се отзоваха множество жители на селото, които уважиха празника в неделния ден с разходка до местността. Всеки от тях запали по свещица в параклиса, за свое и на близките си здраве.

 С лични средства дарителите закупили едно агне и продукти и още в съботния ден започнали работата по приготвянето на традиционната жертвена гозба, майстор на която бе Димитър Въжаров. Още 6 часа сутринта приготвили на място до параклиса огън и до обяд курбанът станал.

 Минути след 13 часа при празнуващите пристигна ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев, който отслужи водосвет и благослови апетитната гозба. Той освети курбана, поръси със светената вода неговите майстори и присъстващите на празника челопечани, пожелавайки на всички здраве и благоденствие. 

 Организаторите се бяха постарали достъпът до храма да бъде удобен за посетителите. Те се надяват постепенно да се възстанови и традицията за честване на „Света Троица“ в селото и на празника да идват все повече хора от Челопеч и съседните общини. Затова на няколко удобни места бяха разположили маси и пейки, за да могат всички, които дойдат, да се настанят и похапнат от вкусната гозба на майстор Димитър Въжаров.

 Възрастни челопечани разказаха спомени за тържествата, които ставали край двестагодишния параклис и истории от неговото минало. Смята се, че той е един от най-старите в околностите на Челопеч. По записани предания се знае, че е един от четирите, съградени към средата на XIX от местния жител Герго Еринкин. Той е известен още като „Челопешкия пророк Георги“, тъй като предсказвал появата на коли без коне по пътищата, на самолетите и посочил местата на няколко древни оброчища край Челопеч, Чавдар и Църквище.      

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930