МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 2 март, по покана на общината пътуващото читалище „Бащино огнище“ показа колекцията си от облекла, фотографии, предмети от бита и книги от Възраждането на ученици и жители на село Челопеч. Автобусът и уредникът му Ивайло Шопски от сутринта до късно след обед бяха на улицата под Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“, за да дадат възможност на мнозина да посетят тази пътуваща културна институция.

 За в. „Регион“ г-н Шопски сподели, че Пътуващо читалище „Бащино огнище“ е като всички други, но вместо да чака хората да дойдат при него, то отива при тях. В актива му вече има четиринадесет издадени книги и собствен оркестър – „Шевица“, който също е с голяма популярност. Организират се изложби, концерти, представяния на книги.

 В Община Челопеч над 160 деца от първи до седми клас и техните преподаватели, както и доста жители на селото посетиха автобуса и разгледаха изложените там експонати от миналото ни.   

 Г-н Шопски благодари на общинското ръководство и кмета инж. Алекси Кесяков за поканата и подкрепата, която дават за родолюбивата и патриотична дейност на читалище „Бащино огнище“. „Винаги се радвам, когато отивам на място, което не съм посещавал, защото установявам нови приятелства. Тези посещения водят и до нови инициативи, следващи проекти и надграждане дейността на пътуващото читалище. Челопеч е едно от будните български селища, които са запазили своя дух. В много такива български села и градове имам приятели и общуването ми с тези хора ми носи удовлетворение и вяра, че България ще пребъде“, каза той. Трогателно е било, че децата са изработили картички, честитки за националния празник с българското знаме и мартеници, които са му подарили. Читалище „Бащино огнище“ има отворен фонд в Държавния исторически архив и тези мили послания за деня на Освобождението с цитати от писма на Левски, стихове на Христо Ботев и Иван Вазов, ще бъдат предадени там, за да останат във времето. И след, примерно, сто години, ще могат да бъдат четени и ползвани от бъдещите наши историци. Те ще научат, че за националния празник 3 март 2022 г. читалището е било в с. Челопеч и е отворило врати за младите хора от селото.    

 Ивайло Шопски честити на челопечани освобождението ни от турско робдство и изрази надеждата си, че повече българи ще се замислят не само на този ден, колко е важно да имаме своя свободна и независима държава. Трябва със себеотрицание, без егоизъм и материализъм да пазим българщината и отстояваме нашата идентичност като народ. Единственият начин да сме свободни и да живеем достойно, е да имаме своя държава, заяви г-н Шопски.    

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930