МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Според новите изследвания на Светлана Мухова – уредник на Дирекция на музеите - Копривщица, чийто доклад бе изнесен на научната конференция, посветена на Йоаким Груев, родният дом на просветителя се е намирал в северната част в двора на днешния пансион към СУ „Любен Каравелов“, дълги години наричат преди това Климатичен пансион. На северната стена на високата каменна ограда по инициатива на Дирекция на музеите, на 12 септември бе открита паметна плоча с надпис: „Тук бе родният дом на възрожденците Йоаким, Георги, Веселин и Александър Груеви, дарен на училищното настоятелство през 1910 г.: „…за спомен на родителите ни и на родоначалника ни поп Черньо“.

 

Бившият директор на Дирекция на музеите Димитър Пиронков, настоящият ръководител на институцията Кунка Неделева и Светлана Мухова откриха паметния знак. В словото си г-н Пиронков отбеляза, че родолюбиви, ученолюбиви, предприемчиви – това са основни черти на копривщенци през онази епоха, които ги отличават от другите краища на поробеното ни Отечество и в същото време са основа за неговият икономически просперитет. Не е случайност, че копривщенци са сред ръководителите и дейците и борците за национална просвета, независима църква и освобождение.

Димитър Пиронков подчерта, че днес Копривщица отново напомня на българите за своя незаслужено позабравен син. Той припомни, че родният дом на възрожденеца е в близост до тези на Найден Геров и Любен Каравелов – „личности с изключителен принос за пробуждането на националната идея“. В словото, посветено на 190-годишнина на Йоаким Груев, историкът проследи неговия житейски път, просветна и обществена дейност, за която е удостоен със званието „Почетен гражданин на Копривщица“. С огромната си народополезна дейност Йоаким Груев ще остане една от водещите личности на Възраждането и строител на българската държава, каза Димитър Пиронков.

 

 

 

Септември 2022
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930