МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Само на 500 м. от края на Копривщица в Ламбовска махала запя своята кристална песен на мястото на стара новата  чешма „Спасовец“.  Кръстена е така, защото от там започва едноименната местност, която е в подножието на известната в цялата страна местност „Войводенец“ , прочута с това, че тук се провеждан Националните събори за народно творчество. През следващата – 2020 година, ще се проведе 12 по ред национален събор. По този път в миналото са тръгвали на гурбет копривщенци.

През това лято потомственият копривщенец Димитър Атанасов, който живее в гр. Кърджали, отново е в града на своите деди. Тук, в Ламбовска махала, са преминали неговите незабравимите детски години, където по цяло лято, заедно с децата е прекарвал ваканциите си. Върнал се Копривщица с намерението да инвестира средства за направа на чешма.  Това е стара чешма, изградена от Никола Веселинов и покойния Михайл Тренов. Но с течение на годините водата намаля, и течеше на много тънка ктруя. Виждайки това Димитър наема тракториста  Христо Банчев, за да изравни терена, да направи изкопните работи за подноняване на чешмата. Докарани са  камъните и цимент, а пясък има в изобилие наоколо... И строителството започва.

 

Присъединяват се Любомир Цеков и Петко Банчев, майстор на подпорната каменна стена около чешмата е Недельо Арбалиев, а коритото, на което копривщенци казват „алакът“, е дело на Петко. На около 200 метра по нагоре водопроводчикът Никола Димов се заема да направи каптаж на извора, по всички древни традиции на този майсторлък. Копривщенци работят от средата на месец август и още на 19, водата тръгва отново силна и отлична на вкус. На 3септември Любомир Цеков с внука се, който носи неговото име, посадиха храст, а само след няколко дни поставиха хубава дървена пейка, която поръчаха на дърводелеца Недко Доганов. Вече е факт и направеният надпис на името на чешмата – „Спасовец“, изработен от Георги Самодивеков.

От много години живеещите в този район обсъждат идеята до някога съществуващата круша да се направи беседка и там да се приготвят жертвените гозби на Спасовден. Първата най-важна крачка е направена, благодарение на инвеститора Димитър Атанасов. Догодина, като се съберат още средства, ще се изгради и беседката, ще се посадят повече храсти, „Нямаше как да не се присъедим към него. Може ли всеки ден да си правим разходки там и да отминаваме, още повече, че това ще остане за нас!“, заявява Любомир Цеков, който изказва сърдечните си благодарности и признателността на копривщенци към този благороден българин.

 

 

 

Май 2022
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031