МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 В историята ни през всички минали периоди има хора, за които малко се говори. Според конюнктурата на времето има обстоятелства, събития и обстановки, които се премълчават. Такъв е случаят за воеводата, учителя и общественика Стоян Мълчалков.

 В салона на читалище „Хаджи Ненчо Д.Палавеев“ – Копривщица, на 22 октомври беше представена книгата и филмът за този българин, който участва като войвода в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. По покана на местното читалище и Дирекция на музеите, във възрожденския град гостуваха авторите на филма Николай Борисов и Ивайло Шопски. Председателят на читалищното настоятелство Стоян Павлов връчи на авторите на филма грамоти за направеното дарение на книги, сред които е „Премълчаната за войводата Мълчанков“, чийто автори са Бистра Риндова, Николай Борисов и Ивайло Шопски.

 Николай Борисов отбеляза, че ролята читалището е да съхранява българската паметта.  Директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева прочете поздравителен адрес, в който подчертава, че тази книга идва точно навреме, за да  почерпим не само живителни сили от бащините си корени, но и за да научим повече за непознатите български герои, които бяха низвергнати по идеологически и политически причини във времето. Тя каза, че като историци, музейните работници са особено горди, че се реабилитира паметта на един достоен български герой, който до последно мечтае за обединена и целокупна България.

 Ивайло сподели, че идеята на пътуващото читалище „Бащино огнище“ е да съхранява българските традиции, фолклор и култура и да популяризира хората, които не са заели достойното си място в нашата история. „Мълчанков е пример за всички тия българи, незаслужено забравени. Той е баща на няколко деца, революционер, участник във войните, лежал 2 пъти в турските затвори, бил е народен представител и околийски управител на Неврокоп (Гоце Делчев). Негова е идеята за построяването на известната теснолинейка Септември – Добринище.

 За да бъде реализиран проектът за заснемането на филма са направени над 25 часа разговори, ангажирани са над 50 човека. „Искахме да оставим хората и документите да говорят, а ти, уважаеми зрителю, да познаеш и разсъдиш кой бе Мълчанков, колко значимо е делото му. А когато влезеш другия път в черква, запали една свещ за него и за всички, дето дадоха живот, младост и сила, за да не гасне бащиното огнище и да я има България“, каза Николай Борисов, преди да започне прожекцията на документалния филм за този забравен войвода.

 В края му прозвуча народната песен, написана специално за Стоян Мълчанков, в изпълнение на оркестър „Шевица“.

 Войводата Стоян Мълчанков е роден в неврокопското село Скребатно. Началното си образование получава в родното си село. Завършва с тринадесетия випуск Солунската българска мъжка гимназия. Става член на Въртешната македоно-одринска революционна организация. Учителства в Неврокопско и развива широка революционна дейност. След Илинденско-Преображенското въстание е основната фигура на десницата – опозиция срещу Яне Сандански. След въстанието е заловен и осъден на смърт, но присъдата е заменена с „До живот“ и е заточен на остров Родос Амнистиран е през 1908 г. след Младотурския преврат. През следващата година отново е арестуван и осъден на смърт, но след застъпничеството на солунски консули присъдата е заменена с доживотен затвор. Отново е амнистиран в 1911 г. По време на Балканската война е войвода в Македоно-одринското опълчение.

 

 

 

Май 2021
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31