МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Партньорствата с компании като „Дънди Прешъс Металс“ осигуряват подкрепа с човешко лице   На 19 януари 2021 г. представители на фондация „За нашите деца“ посетиха „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Дружеството подкрепи екипа на фондацията с дарение на лек автомобил „Тойота Корола“ и употребявана компютърна техника. Дарението ще подпомогне осъществяването на дейността на фондацията и ще осигури възможност за посрещане на предизвикателствата на работата от дистанция.  Фондация „За нашите деца” предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения. Вече 28 години фондацията е еталон за качествена социална работа в помощ на деца и семейства. Прочети още...
   |   

 В историята ни през всички минали периоди има хора, за които малко се говори. Според конюнктурата на времето има обстоятелства, събития и обстановки, които се премълчават. Такъв е случаят за воеводата, учителя и общественика Стоян Мълчалков.

 В салона на читалище „Хаджи Ненчо Д.Палавеев“ – Копривщица, на 22 октомври беше представена книгата и филмът за този българин, който участва като войвода в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. По покана на местното читалище и Дирекция на музеите, във възрожденския град гостуваха авторите на филма Николай Борисов и Ивайло Шопски. Председателят на читалищното настоятелство Стоян Павлов връчи на авторите на филма грамоти за направеното дарение на книги, сред които е „Премълчаната за войводата Мълчанков“, чийто автори са Бистра Риндова, Николай Борисов и Ивайло Шопски.

 Николай Борисов отбеляза, че ролята читалището е да съхранява българската паметта.  Директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева прочете поздравителен адрес, в който подчертава, че тази книга идва точно навреме, за да  почерпим не само живителни сили от бащините си корени, но и за да научим повече за непознатите български герои, които бяха низвергнати по идеологически и политически причини във времето. Тя каза, че като историци, музейните работници са особено горди, че се реабилитира паметта на един достоен български герой, който до последно мечтае за обединена и целокупна България.

 Ивайло сподели, че идеята на пътуващото читалище „Бащино огнище“ е да съхранява българските традиции, фолклор и култура и да популяризира хората, които не са заели достойното си място в нашата история. „Мълчанков е пример за всички тия българи, незаслужено забравени. Той е баща на няколко деца, революционер, участник във войните, лежал 2 пъти в турските затвори, бил е народен представител и околийски управител на Неврокоп (Гоце Делчев). Негова е идеята за построяването на известната теснолинейка Септември – Добринище.

 За да бъде реализиран проектът за заснемането на филма са направени над 25 часа разговори, ангажирани са над 50 човека. „Искахме да оставим хората и документите да говорят, а ти, уважаеми зрителю, да познаеш и разсъдиш кой бе Мълчанков, колко значимо е делото му. А когато влезеш другия път в черква, запали една свещ за него и за всички, дето дадоха живот, младост и сила, за да не гасне бащиното огнище и да я има България“, каза Николай Борисов, преди да започне прожекцията на документалния филм за този забравен войвода.

 В края му прозвуча народната песен, написана специално за Стоян Мълчанков, в изпълнение на оркестър „Шевица“.

 Войводата Стоян Мълчанков е роден в неврокопското село Скребатно. Началното си образование получава в родното си село. Завършва с тринадесетия випуск Солунската българска мъжка гимназия. Става член на Въртешната македоно-одринска революционна организация. Учителства в Неврокопско и развива широка революционна дейност. След Илинденско-Преображенското въстание е основната фигура на десницата – опозиция срещу Яне Сандански. След въстанието е заловен и осъден на смърт, но присъдата е заменена с „До живот“ и е заточен на остров Родос Амнистиран е през 1908 г. след Младотурския преврат. През следващата година отново е арестуван и осъден на смърт, но след застъпничеството на солунски консули присъдата е заменена с доживотен затвор. Отново е амнистиран в 1911 г. По време на Балканската война е войвода в Македоно-одринското опълчение.

 

 

 

Февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728