МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 След словата и награждаване на заслужили копривщенци, на площад „20-ти Април“ хилядите зрители станаха свидетели на вълнуващите моменти от обявяване на Априлското въстание в Копривщица и се върнаха 145 години назад, „за да усетят духа и поривите на ония достойни българи, които мечтаеха и обрекоха живота си в името на свободна България“, както обяви преди възстановката Марияна Цолова.

 „Първата пушка“ е по сценарий на Петко Теофилов и Недельо Меслеков, постановка – Вергиния Матеева. Диктор беше Марияна Цолова. Тази година музиката, която озвучава спектакъла бе преработена и презаписана в студио от композитора Симеон Венков, който е с копривщенски корени. В спектакъла взеха участие над 180 самодейци от читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ и ученици от СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град и регионални клубове „Традиция“ от Копривщица, Златица, Мирково, Съединение, Хисаря, София, Сопот-Карлово, Червен Бряг, Тетевен и Априлци-Троян.

 

Спектакълът започва с клетвата на членовете на копривщенския революционен комитет, извършена върху свещените символи – револвер, сабя, Евангелието и кръста, от апостола Георги Бенковски, оглавен от пламенния Тодор Каблешков. На историческия площад се разиграха моменти от идването на Неджиб ага с цел да започне арести,  взимането на решение за предварително обявяване на въстанието, гръмването на първата пушка край импровизирания мост, където падна простреляно турското заптие, устремното превземане на конака и възторжената радост от кратката свобода и гръмването на черешовото топче.

 Тържеството завърши с концерт на Женска певческа група „Копришки бисери“ и Детски танцов състав „Копривщенски богородички“ към местното читалище и изпълненията на народни хора от духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“. Спонсори на тържествата бяха „Елаците-Мед“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Аурубис България“ АД, „Дънди Прешънс Метълс“ – Челопеч, „УЛА“ ООД – гр. Варна с изпълнителен директор Кирил Филипов Палавеев, „Коди Силвест“ ЕООД.

 

 

 

Август 2022
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031