МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

 От 18 до 23 август в Копривщица се проведе Втората Лятна академия за брас ансамбли и ударни инструменти, организатор на която беше Сдружение „Брас перспективи“, със съдействието на Българската музикална асоциация.

 В културната проява се включиха ученици от Националното музикално училище  от София, Националното училище за  музикално и танцово изкуство в Пловдив и Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас. Учениците от духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“ от Копривщица и студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ също взеха участие в  академията.

 Проф. Атанас Карафезлиев сподели, че училището във възрожденския град е техен символичен домакин. Тази година академията се различава от първото си издание, което се проведе през отминалата 2020 година. Новото са продължителността, както и програмата на обученията в майсторските класове, репертоара и участници, заяви той. Учебните занимания се провеждаха в старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“, в читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ и в музикалната зала на СУ „Любен Каравелов“.

 Изнесени бяха два концерта – на майсторските класове по ударни инструменти и тромбон на 21 август в старото училище, и на всички участници в Академията заедно с духовия оркестър на СУ „Любен Каравелов“ на 22 август на лятната сцена. Преподавателите връчиха на участниците сертификати за проведеното обучение. Ръководители на заниманията от тазгодишното издание на Академията бяха проф. д-р Атанас Карафезлиев – за тромбон, брас ансамбли, и за оркестрови трудности за духов оркестър. Радосвет Кукудов, който е внук на проф. Райна Кацарова работи с музикантите на ударни инструменти, а асистент-преподавателите Емил-Джордж Атанасов и Снежина Богданова – с брас ансамбъла и също с ударни инструменти. Корепетитор бе Снежана Абрашева.

 На заключителния концерт проф. Атанас Карафезлиев благодари  и на своя   колега, с когото са работили и в предварителната подготовка на Академията, тромпетиста Валентин Петков – студент в НМА и вдъхновяващ диригент на духовия оркестър на СУ „Любен Каравелов“ във възрожденския град, домакин на Лятната музикална академия.

 

 

 

Октомври 2021
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031