МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Ден преди Богоявление, на 5 януари, се отбелязва Зимния Кръстовден, познат още като Водокръст или Водици. В Копривщица, в храм „Свети Никола“ – „новата черкова“ отец Румен Стоименов отслужи празничен водосвет, като в песнопенията се включи Невенка Джоголанова.

 Според старите обичай това е кръщаване на водата. Мнозина копривщенци бяха дошли, за да присъстват на църковния ритуал. С тази вода и китка босилек свещенослужителят обикаля къщите и ръси стаите им, за да изгони лоши, нечисти сили и болести от  нея. Домакините слагат паричка в менчето със светената вода. Народът вярва, че на този ден свършват така наречените „Мръсни дни“, които започват от 25 декември.

 Според християнската религия това са дните, в които новороденият Исус Христос не е получил все още Светото кръщене. Празникът е много древен, възникнал е още от преди Христа, и е свързан с вярата в очистителната, целебна и магическата сила на водата, нейната способност „да помни“ и с преклонението пред животворящата ѝ същност.

 Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… Предците ни са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва! Смята се, че в нощта на 5 срещу 6 януари – Йордановден, небето се отваря и се сбъдват най съкровените желания.

 

 

 

Май 2022
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031