МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Служителите на Дирекция на музеите работят върху мащабен проект. Специалисти са ангажирани със събиране на фотографски материал от различни области за издаването на книга-албум „Копривщица в снимки“. В него, споделя Кунка Николова, директор на Дирекция на музеите във възрожденския град, ще бъдат поместени илюстрации и текстове от четири основни раздела – Видни копривщенци, Тържества, събития, чествания – в Копривщица и извън нея, Семейни обреди и Поминък.

 В сферата „Поминък“, който е най-обширен, ще бъде публикувана информация за старите занаяти, за каракачаните, които са отглеждали стада овце в околностите на града до 60-те години на 20 век, заселване и промишленост за периода от 1900 до 1944 година. За периода от 1944 до 1989 година се създават много промишлени предприятия – Приборостроителен завод, шивашкият цех „Иван Кривиралчев“, Държавно предприятие за услуги „Салчо Василав“, кооперативни и горски стопанства – ТКЗС и Държавно лесничейство, мандра. Работят и много търговски обекти  и заведения за обществено хранене към Наркооп и Балкантурист. Развива се транспортът – Държавно автомобилно предприятие (ДАП), Автогара, Жп гара и обект на Съюза на българските автомобилисти със съвременна база за диагностика, прегледи и ремонт на леки коли.

 Музейните служители ще изследват за този период образованието и културата – ЕСПУ „Любен Каравелов“ и Климатична гимназия, детски ясли и детски градини, читалището и местното кабелно радио. В областта на здравеопазването ще търсят информация за здравната служба и болницата в града, както и за общинската администрация и Спортен клуб „Георги Бенковски“.

 На музейните работници им предстои да извършат мащабна събирателска и изследователска работа. Дори и след като бъде подготвен албумът, изследователската работа ще продължи, защото има периоди за града ни, за които трябва да се научи повече, сподели Кунка Неделева. Много копривщенци с готовност се отзовават и предоставят информация. Дават снимки от семейните си албуми, които се сканират и връщат на собствениците им. Албумът не може да бъде изчерпателен, но ще бъдем благодарни на копривщенци да бъдат наши информатори, заявяват музейните специалисти.

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930