МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

Храмът „Свети Николай”, както местните хора я наричат, новата църква, отбеляза своя храмов празник на 6 декември, Никулден. Църквата бе посетена от десетки миряни, дошли да запалят свещ за свое и на близките си здраве. Тържествената литургия бе отслужена от отец Румен Стоименова и отец Богомил Читалов и състудентът на отец Румен от Духовната академия Румен Пандърски. Прочетено бе и част от Евангелието от Йоана. Посетителите в храма бяха поръсени със светена вода и получиха благословията на двамата отци.  Извършен бе ритуалът водосвет. На този храмов празник по традиция на миряните се раздава печена риба и хляб.

 

Църквата има кръстовиден план, който напомня за трикорабна средновековна базилика, при която средният кораб е по-висок. Корабите са разделени от шест чифта дъбови колони, измазани с хоросан, за да приличат на мраморни. Източната фасада е с пластична абсида, където е разположен олтарът. Страничните фасади са декорирани и имат в ъглите скулптури на малки гълъби, символизиращи Светия Дух. Храмът е двуетажен, с обща площ 500 кв. м и капацитет около 1500 души.

Безкуполната масивна конструкция на храма е от светлосиви каменни блокове с блестящи люспици по тях. Стрехите са дървени – типично за Копривщица. С льок (смес от вар, счукани керемиди и врял зехтин) са фугирани и декорирани външните фасади.  Настилката в храма е от бели мраморни плочи, специално поръчани от остров Мармара. Просторната църква е окъпана в светлина от големите си прозорци. Най-осветен е престолът.

В храма се помещава галерия – отделение за жени. Въпреки че е построена по турско време, когато църквите не трябва да бъдат по-високи от османлия, възседнал кон, „Свети Николай” не е вкопана и по архитектурен тип се води катедрална църква.

 

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930