МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

В Копривщица празничните дни около Великден бяха изпъстрени с редица прояви. Градът бе изпълнен с много гости от страната и чужбина. Екип на Нова ТВ излъчи в няколко включвания репортажи от възрожденския град. Още от телевизионерите посетиха учителката по литература Райна Тотева и нейния син Тодор Димов, семейството на Кирил Кирячев и Весела Томалевска, заселило се в Копривщица и развиващо собствен бизнес с антични предмети, детската учителка Елена Чумпова, Маслина и Ладислав Цветкови от рода на Дебелянов, духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“.

 

Храм „Свето Успение Богородично“ в Копривщица посрещна Великденските празници с нова придобивка. С паричните дарения на адвокат Валентин Брайков, който е с родови корени от възрожденския град, бяха поставени три нови порти на църковния двор. Те са дело на изкусния дърводелец Недко Доганов от Копривщица. По стара строителна традиция копривщенските порти се изработват от буков и боров материал. На горните платна на главните порти на църковния двор е направена дърворезба на стилизиран лавров лист, а на долната част е изработен източноправославният Христов кръст. Още от Разпети петък копривщенци и гостите на града влизаха в храмовете на града – „Свето Успение Богородично“  и „Свети Никола“, за да запалят свещи за здраве и да се пречистят под Христовата плащеница.  На вечерната служба в храм „Свето Успение Богородично“ пред плащеницата, на която е извезан образът на положения в гроба Спасител, отец Богомил, заедно с група жени изпълниха песнопения, посветени на страданията и смъртта на Христос. След което с плащеницата бе обиколен храмът – символичното погребение на Христос.  Плащеницата бе внесена в олтара, а в края на службата посетителите в църквата се наредиха, за да получат от занесените в храма китки от цветя. В нощта срещу събота двата храма бяха изпълнени с поклоннице, които присъстваха на тържествените литургии.

В следобедните часове на първия ден от Великденските празници на площад „20 Април“ духовият оркестър на СУ изнесе тържествен концерт, който бе оценен с адмирации от гостите на града. Тръгвайки си от Копривщица една от зрителките от гр. Русе, сподели пред председателя на читалищното настоятелство Пенка Кунчева, че е очарована от младите музиканти. Тя е впечатлена от прекрасните изпълнения, които са завладяли духа и сърцето й. Жената предава на Пенка Кунчева сума, която трогната българка решава да дари на духовия оркестър.

Тържествата завършиха с великденския концерт, който се състоя на 17 април на площад „20 Април“, организиран от народно читалище „Хаджи Ненчо Палавеев. Концертът започна с изпълненията на женската певческа група „Копришки бисери“, посветени на великите празници и продължи с изявите на мажоретките от СУ „Нешо Бончев“ и фолклорни танцови състави от гр. Панагюрище и с. Бъта, с ръководител Мария Бензарова.

 

 

 

Март 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031