МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Още една родолюбива инициатива осъществиха семейство Петя и Иван Пехливанови, живеещи в Пловдив, но съпричастни към историята на Копривщица, от където е родословното дърво на Иван. На 12 април в клуба на пенсионера във възрожденския град гостува Дамска вокална група „Райна Княгиня“ при Народно читалище „Георги Търнев“ от града на тепетата, с художествен ръководител Иван Пехливанов. 

Това гостуване и празнична програма бяха посветени на 141-годишнината от Априлската епопея. Наистина се вълнуваме, че гостуваме на нашите  съграждани, живеещи в Копривщица – един български град – светиня. Вълнуващо е, че пеем в града, от който е тръгнал величавият бунт, променил хода на историята и довел до нашето Освобождение, каза Петя Пехливанова.

Част от песните, които изпълни групата, са по текст и музика на художествения ръководител, известен във възрожденския град като поет. Той е познат на почитателите на мерената реч, че твори за личности от Априлското въстание, природата и цели сценки на копривщенски диалект в стихотворна форма.

 

Прозвучаха песни по стихове на народния поет Иван Вазов, Христо Ботев, Стоян Чилингиров, както и възрожденските „Боят настана“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Топчето пукна“, „Де е България“ и др. Концертът завърши с копривщенския химн „Хубава си, моя горо“, а започна със стихове на Иван Пехливанов, посветени на Копривщица.

От Пловдив, специално за събитието, бе пристигнала и Райна Каблешкова, а от града домакин освен членовете на пенсионерския клуб, събитието бе уважено и от собственици на  къща за гости в Копривщица, живели дълги години в Пловдив, но завърнали се при корените си – Панчо Павлов. Всички си направиха и снимка за спомен от задушевната среща, родила много топли връзки, които, надяваме се, да прераснат в трайно приятелство. Ще припомня, че даровитият и скромен копривщенец Иван Пехливанов е запален планинар, и правнук на поп Никола Белчов – заклевал копривщенските въстаници. Той бе обект на внимание от страна на медиите в страната за дарените книги на изгоряло читалище, като в 40-градусова горещина миналата година измина километри пеша и дари томове от личната си библиотека, между които и неговата книга за поп Никола Белчов.

 

 

 

Март 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031