МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

В Деня на народните будители – 1 ноември, служителите на Дирекция на музеите откриха в галерия „Палавееви къщи“ изложба „Копривщенските будители“.  Събитието бе уважено от кмета и заместник-кмета на община Копривщица Генчо Герданов и инж. Тони Малинов, служителите на общинската администрация, педагози от СУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Евлампия Векилова“, музейни работници, членове на  Регионален клуб „Традиция“ и граждани.

Кметът Генчо Герданов отбеляза, че възрожденският град е основан преди повече от 700 години и се слави с това, че тук са се раждали, живели и творили хора, които са били жадни за знание и дарения. Най-голям дарител от Копривщица е хаджи Ненчо Палавеев. Любен Каравелов, Найден Геров, Йоаким Груев, Никола Беловеждов, Веселин и  Константин Груеви, Неофит Рилски, дядо Лука Сапунджиев – архимандрит Евтимий, са гордост за града, подчерта той.

 

Грамоти кметът на Копривщица връчи на временно изпълняващия длъжността директор на Дирекция на музеите Катя Мрънкова. Педагогът – историк Маргарита Цолова прие наградата от името на директора на СУ Бойка Дюлгярова, а Мария Мухова – член на читалищното настоятелство, от името на нейния председател Пенка Кунчева. Отличия бяха връчени и на  Пенка Иванова – директор на детската градина, и Донко Мрънков – председател на регионалния клуб „Традиция“.  

Светлана Мухова представи изложбата и каза, че служителите в културната институция имат амбициозната задача да правят постоянни изложби през цялата година.  Тя говори за старото копривщенско училище, събитие, което музейните работници не успяха на организират, поради подготовката на 200-годишнината от освещаване на църквата „Свето Успение Богородично“ и традиционните Дебелянови празници. Старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ е част от копривщенското будителство, чиято 160-годишнина  се навършват през тази година,  отбеляза г-ца Мухова. Светлана Мухова разказа интересна история от основаването на взаимното училище и преподаването по Бел-Ланкастърската система в Копривщица. Визуално показа триизмерни снимки на изработения от нея модел на взаимното училище. Тя показа и открития от нея протокол в архива на Салчо Чомаков, съхранен в Народната библиотека в София, за построяване на копривщенското училище, в който са записани сметките за разходите и списък на дарения за построяване на училището.

В изложба посетителят може да види портрети и картини на копривщенски  революционери, на учители и възрожденски учебници, „Християнско благонравие“ на Райно Попович, посветено на копривщенския ктитор  Вълко Чалъков, статии  на проф. Гаврил Кацаров, негов шарж на художника  Александър Добринов и др.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930