МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Отвори врати грънчарско ателие

 

 Една от сградите на галерия „Палавееви къщи“ към Дирекция на музеите на 10 ноември бе открито грънчарско ателие. На церемонията присъстваха кметът на община Копривщица Генчо Герданов, ученици от СУ „Любен Каравелов“, музейни работници и граждани.

Проектът „Образователен център“ на Дирекция на музеите и неговата първа програма „Грънчарско ателие“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Предоставената сума от 5850 лв. е за закупуване на електрическа пещ, електрическо грънчарско колело и два броя дървени крачни грънчарски колела. А целта на програмата е популяризирането на българската традиция в производството на глинени съдове, детайлно запознаване с основни предмети от българския бит, създаване на образователни програми за обучение на ученици и студенти и укрепване на позицията на музея в местната общност.

„В ателието посетителите ще се запознават с традиционните технологии на грънчарството, ще могат да изработват свои предмети, използвайки знанията за занаята и за създаване на нови съвременни продукти, които да ползват в домовете си“, каза временно изпълняващият длъжността директор на Дирекция на музеите Катя Мрънкова.

 

Трикольорната лента за откриване на грънчарницата бе прерязана от кмета Генчо Герданов и  Катя Мрънкова. По стара традиция бе плисната вода от бакърено менче. Ръководителят на проекта Светлана Мухова изрази надеждата си, че грънчарското ателие ще стане притегателен център за децата, които проявяват интерес към този занаят.

Майстор Захари Иванов, който през месец август т. г. организира в Палавееви къщи обучение и демонстрации на грънчарско колело, бе сред гостите на церемонията. Той препоръча ателието да бъде обявено на сайта на Дирекция на музеите. „Само за една година ще видите какво ще се случи – пленери, изложби, и много бързо ще се превърне за немалко хора в сбъдната мечта“ заяви г-н Иванов, който е преподавател в Националната художествена академия.

В периода януари - юни 2018 година, когато България ще поеме председателството  на ЕС,  тук ще се реализират редица събития, информира Катя Мрънкова. Майстор Захари Иванов с удоволствие показа как се работи с глина на нетърпеливите ученици от копривщенската гимназия. Реализирането на проекта ще е дело на уредничките Светлана Мухова, Кунка Неделева, на етнографа и историк Иглика Мишкова, Димитър Пиронков и майстор Захари Иванов.

 

 

На снимката Захари Иванов, кметът Генчо Герданов, Катя Мрънкова, Кунка Неделева, Светлана Мухова и малкият Филип Величков, запален по грънчарството

 

 

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930