МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

Тази година тържествен молебен  и водосвет за Богоявление бе извършен на 6 януари в гр. Копривщица само в църквата „Свето Успение Богородично“, старата църква, както я наричат местните жители, от отец Богомил Читалов. В новата църква – „Свети Николай“, за първа година от много време не се състоя тържествената служба, тъй като отец Румен Стоименов вече е на работа в гр. Панагюрище.

След церемонията шествието, начело на което застана отец Богомил, следван от членове на двете настоятелства и миряни, премина през историческия площад „20 Април“ и се отправи към административния център на възрожденския град – площад „Пенко Каравелов“. На моста, който прехвърля река Тополница, от около 28 години се извършва хвърлянето на кръста. От двете страни на реката предварително заеха местата си зрителите – много гости и жители на възрожденския град.

 

Литийното шествие бе посрещнато от кмета на общината Генчо Герданов, който целуна кръста и всички заедно се отправиха към моста пред СУ „Любен Каравелов“. Духовият оркестър на копривщенската гимназия посрещна шествието с възрожденски маршове. Кметът Генчо Герданов честити християнския празник, честити името на празнуващи и отправи пожелание за здраве и успехи през Новата година на всички.

Отец Богомил, отслужи тържествен молебен и водосвет, в които се включи и неговия син Георги. Настъпи емоционалният моментът на хвърлянето на кръста, а 25 смелчаци от възрожденския град бяха готови да скочат в студените води, за да спасят Светия символ, сред които бе и кметът на Копривщица.

След няколко лъжливи жеста, най после Христовият знак полетя към водите на Тополка. Кратка схватка и кръстът бе изваден. Щастливецът тази година е 33-годишният Нешо Арбалиев, който за втори път е късметлия. Той, заедно с другите смелчаци, се хванаха на мъжко хоро, което бе изиграно в ледените води.

По традиция извадилият кръста трябва да получи благословията от попа, извършил хвърлянето. След поръсване със светена вода и целуване на кръста, щастливецът позира за снимка с  дъщеря си.  Светият християнски знак влиза във всеки дом и вярването е, че там ще цари здраве и благоденствие през цялата година. След „кръщаването“ на водата  свещеникът, който обслужва енорията, влиза в къщите на миряните и ги благославя.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930