МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

В една от залите на общинския Жив музей, читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ и Клубът на пенсионера – Копривщица организираха на 21 януари тържество, посветено на Деня на родилната помощ.  На честването присъстваха майки, родили през отминалата година, д-р Лили Алексиева, баби и граждани. Гост бе кметът на общината Генчо Герданов.

Гергана Иванова приветства с „Добре дошли“ присъстващите на празника Бабинден. Г-н Герданов отбеляза в приветствието си към младите майки и техните рожби, че спазването на традициите ще запази българския дух и българщината. Той пожела много здраве на всички и честити празника. Гергана Иванова подчерта, че големият женски празник датира още от езическите времена. Празникът е Ден на бабата, а от 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ, на акушерите и гинеколозите, като празник на новия живот. Днес Бабинден е загубил доста от обредните си ритуали и се чества от по-възрастните, припомни Гергана Иванова.

 

През изтеклата 2017 година във възрожденския град са се родили 19 деца. Благословени да са техните майки – Милена Алексиева, Денка Начева, Ивелина Георгиева, Пепа Иванова, Мария Мрънкова, Надя Галинова, Христина Тодорова, Таня Стефанова, Димитринка Златанова, Христина Бърникова, Христина Карагьозова, Биляна Царвулджиева, Катерина Каралиева, Василена Керемидчиева, Цветина Косева, Митка Юрукова, Вероника Дебелянова,  Цветана Банчева и Ненка Тороманова.

Първото бебе – Вилизара, се е родило на 5 февруари, а щастливи са родителите Милена Алексиева и Атанас Крадлеков.  Ненка Тороманова и Николай Главчев са родителите на последното родено за годината дете – Найден. Д-р Лили Алексиева влезе в ролята на баба, а Милена Алексиева бе майката, която изпълни ритуала поливане на бабата. Според старата традиция д-р Алексиева сложи руно от агнешка вълна на първото родено дете и благослови малката Вилизара да бъде здрава и щастлива.

Женската певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева, поздрави с няколко свои изпълнения присъстващите на тържеството. Младите майки почерпиха за здравето на своите рожби, а както повелява традицията бабите се хванаха на хорото.

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930