МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

На 12 декември ръководството на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците Мед” АД в село Мирково е направило ценно дарение на Църковното настоятелство на храм „Св. Георги Победоносец” в село Петрич, Община Златица, разказа след събитието инж. Николай Лилов – кмет на Kметство Петрич. Подкрепата на Божия дом е поредният жест на благородство на компанията за църквата в бунтовното село.

На събитието присъстваха инж. Добри Цветков – член на Надзорния съвет на „Елаците-Мед” АД, инж. Магдалена Иванова – кмет на Община Златица, отец Ангел – председател на Църковното настоятелство на храма, жители на село Петрич.

Църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ в село Петрич е построена през 1857 г. от майстор Уста Ганчо Трифонов от с. Смолско. Опожарена е през Април, 1876 г. Причината за изгарянето и опустошаването на храма е, че в нея са се криели местните жени и деца по време на избухналото въстание.

 

Използвайки дебелите каменни зидове, с доброволен труд и дарения на местното население, църквата е възстановена през 1879 година. До края на ХХ в., преди да бъде открадната, тук е звъняла най-старата камбана на храм в бившата Пирдопска околия, която е подарена с указ на руския цар Александър на селото, поради активното участие на населението в Априлското въстание. Преди 15 години бе откраднат и купела от църквата, в който се извършваше Светото кръщение, каза в словото си при представянето на дарението инж. Добри Цветков.

По искане на кмета на с. Петрич, Църковното настоятелство, г-жа Тодореова и други жители на селото, е отправена молба до Управителния съвет на „Елаците-Мед“ АД за закупуването на купел. На молбата е откликнато и до няколко дни купелът е закупен. Дарява се на Божия дом, за да се извършва религиозният християнски обред „Свето кръщение“.

Отец Ангел е осветил новата придобивка на църковна утвар, отслужил е водосвет и благословил петричани. След официалната част, в Пенсионерски клуб „Искра” е бил организиран коктейл, подготвен от „Елаците-Мед” АД, кметство село Петрич и ръководството на клуба. На него са присъствали представители на дарителите, кметството и членове на сдружението на хората от третата възраст в селото.

 

 

 

Май 2021
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31