МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Тържествена  Богоявленска литургия беше отслужена на Йордановден в храм „Свети Димитрий” в Мирково на 6 януари - неделя. Това е един от най-големите християнски празници. С него се отбелязва светото кръщение на Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител, когото християните почитат на следващия ден – седми януари.

В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от висините се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника – Богоявление.  

 

През храма минаха и се поклониха много миряни, като службата се водеше от отец Николай Славчев, подпомаган от жените в църковното настоятелство. Той благослови християните, даде им своята благословия и освети водата. След службата църковните икони и хоругви бяха изнесени и шествието се отправи към реката. Ритуалното хвърляне на кръста се състоя на река Мирковчица в района на Биковото кладенче. Там, въпреки снега и големия студ, вече се бяха събрали много хора. След като отец Николай хвърли кръста, в реката  нагазиха най-смелите. Късметът тази година беше на страната на Лазар Стойнов. Освен него в оспорваната надпревара се хвърлиха още Даниел Гьорев, Павел Димитров и Мартин  Цветанов. Той и останалите участници в изваждането кръста бяха наградени с парични суми от кмета на общината Цветанка Йотина.  Смята се, че който се хвърли за кръста в реката и го хване, е благословен и ще бъде здрав през цялата година.  

 

 

 

Септември 2022
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930